Tuesday, March 29, 2011

panasss


semalam balik keje, dengar suare ini budak. bukan bunyi gelak ye. bunyi tangisan yang syahdu.
wawa dier baru pas tuka baju n diapers. ok kejap tapi nampak mama dier....uwaaaa balik. bagi susu...diam kejap. pastu cebek balik. haihhhh apesal ni. ini budak susah nangis klu xde masalah diapers n susu. tapi dua2 dah settle. masuk bilik, pasang ekon, pasang kipas the max....barula diam. dan dan sengeh. sian anak mama panas ye.....

Monday, March 28, 2011

lepas kelahiran

kan dah kate....blog ni utk Fayyadh so harusla citer pasal dier aje yek.


4 Januari 2011

lepas dah masuk dalam wad, berlaku la sesi taching2 nenda fayyadh. yg kene operate ni relax je sbb berjaya membuatkan ramai org gempar sekejap kan. org lain la dah sedih2 sumer. first thing....mintak hubby pegi tgk baby. sbb rindu sgt kat dier walau baru lebih kurang 2 jam berpisah. kesian dier suffer, sbb nk melihat dunia. Donia ni nak.....penuh dgn pancarobe nak. Eh tetibe......hehehe.So pegila the newly ayah tgk anak nye yg jantina pon x sempat diketahui tu. Opss lupe...mase dok labor room, lepas C-sect, doc yg operate ade datang. She explained why the baby must go to nursery immediately. Mase keluar tgn n kuku dah itam sebab thick meconium. In other words, baby dah terberak dalam perut. Maybe sebab stress sgt. Pulak tu dier x menangis. Sedihnye mama biler kenang balik saat ni sayang.....anak mama berjuang habis. lepas tgk baby, ayat pertama yg hubby cakap. "Nasib baik putih anak kite sayang." hallo org nk tau cane keadaan anak. Itu yg dier fikirkan....... lepas tu suruh hubby cari makanan sebab last meal ialah sarapan pagi semalam. Malam tu tido mmg x ingat dunia. Penat sangat2.


5 Januari 2011

Keesokkannye baru la sihat sket. Anta SMS kata sedare mare sahabat handai nk bgtau dah selamat masuk fasa baru-jadi emak. Baby lom dpt tgk lagi ni. Tunggu hubby nk bwk pegi nursery. Dalam kol 11am tu slow2 naik wheelchair pegi nursery. Mase ni lom ade bangun lepas operate. Sampai kat nursery, kene jalan pegi katil baby sbb wheelchair xleh masuk. Berdiri jek, macam air paip darah keluar. So misi jejak kasih terpakselah ditangguhkan sbb darah keluar mencurah- curah. sedihnye x dapat tgk baby lagi. Ekceli darah tu memang normal la sbb lepas operate terbaring je. So bile berdiri keluar abis la sumer. Petang tu, dah redi siap2 untuk jumpe baby kat nursery. Make sure xde episod berdarah berlaku lagi. Akhirnye berjumpelah dgn buah ati sorang yg syok-sgt-dok-dalam-perut-n-susah-nak-keluar-sangat-tu. Kesiannye...kat idung ade tiub, tangan kaki dada ader tiub. Luluh hati menengoknye tapi nk sedapkan ati, at least dier dapat attention drpd org yang pakar.


6 Januari 2011.

Doc dah bagi discaj. Tapi baby kene tunggu sebab dier kene masukkan antibiotik. Mase doc kate boleh balik....mmg sedihhhhh sgt. Meleleh air mate sbb kenangkan baby kene dok asrama. Kuatkan hati sbb itu yang terbaik untuk dier. Keluar wad petang tu. Baby dok nursery baik2 ye, jgn notie2.


9 Januari 2011

Hari yang mengujakan coz baby dah boleh balik. Semangat mama, ayah, tok aki, wawa gi spital nk jemput orang baru ni. Muke pelik first time naik kereta. sampai umah tak sempat ape2 dah ramai org dtg nk tgk si kecik tu. Alhadulillah...murah rezki anak mama. Until now ade je dpt hadiah or angpau. Thanx semua.

Sunday, March 27, 2011

detik itu

Ok, oleh sebab blog ni bernyawa kembali kerana budak mutuk tu...bagila mak dier mengenang balik detik2 kelahiran dier.

2 Januari 2011

Bangun pagi2 tgk ade show. Lendir warne cekelat( jgn geli ok. ni utk peringatan mak di mase depan). Siap2 pegi nk pegi spital. mase ni baby dah lewat seminggu dari due date ye. Sonok sgt ke dok dalam perut mama tu? Sempat bekfes nasi lemak n telur separuh masak. Konon la kan nk kumpul tenaga. Check in hospital dan berlaku la sesi seluk. Masih xde bukaan. Oh anakku apesal xnak keluar keluar lagi ni. Nak masuk 41 minggu tau awak dok dlm perut mama.... Ekceli kan, due to xde tanda baby nk kuar ni. Doc dah bagi deadline. 3 Jan kene serah diri utk induce. So dah ade show bajet2 bolehla keluar naturally. Tapi nan ado. Still warded gak.

3 Januari 2011

Pagi2 mandi wangi2 doc dtg. Berlaku lagi adegan menyeluk. Xde progress even dah byk lendir keluar. Doc kate induce. Redho ajelah. Doc...u know better right. So dalam kol 10.00 camtu doc datang n masukkan ubat untuk induce. Mase masukkan ubat ni dah rase dah intro sakit bersalin. Huhuhuhu...mmg sakit. Sakit n sakit....x bagi sesape dtg melawat. X kose nk berborak borak. Dalam kol 4pm doc seluk lagi. Dah bukak 4 cm. Sakit every 10 mins. Ok...ready masuk labor room anytime. Lega dah rase sambil doa biarla ari ni gak bersalin. Biar cepat ending sakit sgt2 ni. Tapi, labor room plak penuh. Nurse ckp biasela klu lepas PH lame mesti ramai org nk bersalin (mase ni baru lepas Long Weekend sbb Mesia menang Piala Suzuki). So dalam pukul 11pm barula ditolak ke Labor Room. Oh ye bakal ayah dah excited sgt time ni. Muke mase teman masuk labor room ala org nk pegi amik award ye. Masuk bilik 8....dok diam2 situ. Dgr baby uwaaa sane uwekkk sini. Dah makin excited nk bersalin coz tak tahan sakit every 5 mins. Tapi dalam kol 12am, VE hanye 5cm. 5cm dah sakit camni canela klu 8 9 10 cm kan?

4 Januari 2011

Ok baby tanak same birthday ngan ayah cik dier. Dalam kol 2am tu nurse dtg utk masukkan Pitosin: ubat gesa utk bersalin. Masuk je ubat sakitnye lagi best. Tiga kali 10 mins. Sakittttt....VE berlaku lagi n dah 6-7 cm. Rase lega sgt mase ni. Tapi dalam kol 4 am camtu tempat yg masuk air tu bengkak. So Pitosin kenela diberentikan. Sakit kurang balik. Kene tunggu doc buat tempat baru. Hubby pon ade same dalam Labor Room. Terkebil kebil la menunggu doc nk pasang drip. Drip pasang semula kol 7am. Gile lame menunggu kan. Banyak sgt baby nk kuar time tu. Pitosin bersambung balik tapi sakitnye tak sepower tadi. Nape ntah kan. Pitosin pertama abis, masuk lak yang kedua. Sakit ade tapi bukan sakit yg surge untuk bersalin tu. Alahai........ Masuk botol yang ke-3....doc dah start bingung2 dah. Apesal xde lagi rupe nk bersalin ni. Mase ni segala jenis doc dah masuk bilik utk monitor. VE merudum jadi 5cm. Tapi sakit ni rase xde endingnye. Pukul 11am doc pakar masuk. Dier bagi mase sejam lagi klu xde progress kene tolak masuk OT. Mase ni mmg dah pasrah dah. Hubby pon nampak upset sgt sbb xleh normal. Yelah drpd 10 pagi semalam sakit sgt ni tapi xde progress. So pukul 1 doc pakar tu buat last VE nk final.....masuk OT. Ooooo anak mama nk melompat ikut tingkap ye. Hubby sign borang itu ini sambil tanye doc ape risiko klu C-Sect. Cuak giler muke dier doc ckp boleh terluka pundi kencing...bleeding. Tapi apakan daya. Plan masuk OT kol 4pm tapi dalam kol 1.30pm camtu heartbeat baby x cantik la pulak. Plus emaknye dah demam so mestila baby pon demam skali. Doc pakar terus shout To OT Now!!! (camtu la lebey kurang ayatnye). So merasela adegan dalam ER sumer org kelam kabut nk tolak ke OT. Muke hubby mase tu tayah cakapla....mmg sedih abis. Lemah longlai dier. Ditolak ke OT laju2. Glemer sekejap la makcik mase tu. Zup zap zup zap dah ade dlm OT. Sejuk.....pastu doc bius tanye itu itu before kene cucuk. Lepas tu terus ilang sumer sakit2. Sumernye berlaku sgt pantas. Pukul 2.14 pm....I'm officially a mum. Untuk boy ke girl? tatau ok sebab baby kene berkejar anta ke nursery. Sedihnye x dapat tgk dier fresh from the oven. 3.15 settle sumer then 4.30 keluar OT masuk labor Room untuk dimonitor. Pukul 5.30 pm ditolak masuk ke ward. Tamatlah episod kelahiran Fayyadh.

my very first prince :)))


Name : Muhammad Fayyadh Adni bin Raizan Fazly

DOB : 4th January 2011

POB : GH Melaka

Weight : 3.4kg

Height : 51 cm

sempena 1 tahun 3 bulan 3 minggu

rase nk update blog secara tetibe sempena perkahwinan dah masuk setahun 3 bulan 3 minggu. hahaha...propa jgn tak propa. dah lame tak membebel. (blame the pregnancy hormone). ok sedang mengasah otak untuk membebel. update: I am now a mother for 2 months 3 weeks old boy yng cheeky and adorable. mmg mane2 emak akan declare anak dier camtu ok. disebabkan daha lame x update blog...tetibe teringat xde kenangan untuk my prince. pahit manisnye bergelar mak ni. ayat pon very the mak mak kan. sekian untuk entry warming up ni. tgh asah pensil nk tulis utk next entry.......