Tuesday, February 16, 2010

careerwoman vs housewife

semalam pegi umah PIL so terfikir about something

careerwoman vs housewife

sejak kecik mmg saye dah biase dengan keadaan di mana ibu bekeje. mak saye ialah cikgu Tabika, part time tailor n businesswoman (gigih kan mak saye)
so memang dah biase sangat buat keje sendiri. bile do house chores, yg penting settle.how you do it, doesn't matter. nak basuh kain camni ke, nak sapu umah camtu ke. tak penting, yg penting. umah bersih, kain baju berbasuh. masak pun same. blend segala, mane yg instant pakai saje. asalkan sedap dan boleh diterima tekak. yelah mane ade mase nak tumbuk, sumer kasi blend. oleh itu saye mmg dah biase dgn cara begitu

biler tolong emak mentua masak. terase sangat kekok dan betapa keciknye diri ini. kelapa dimesin sendiri, bukan beli dah siap kukur. santan diperah, bukan beli santan siap. kerisik dibuat sendiri, bukan dibeli yang siap. ayam dibasuh dulu dengan tepung. ikan direndam dengan asam dulu, dibilas dan direndam semula. malu dengan mak mentua sebab menantunye ni tak pandai serba serbi. walaupun tau masak...insyaAllah semua masakan. tapi malu nak tunjukkan kepada mertua kerana pasti tak setanding mertua.......rase rendah diri

then duduk diam2 dan berfikir. I am working wife. memang tak boleh nak ikut mcm fully housewife. sbb mereka punya masa yang banyak dan tanggungjawab yang digalas untuk menyediakan yang terbaik buat keluarga. yang bekerja ni dengan tugas di pejabat balik menguruskan keluarga....jadi perlu bijak menangani semua tanggungjawab. yang penting kita perlu adil dengan diri dan keluarga.jgn kerana nak ikut mcm org lain, tak sayangkan diri. buat itu ini tanpa rehat.tanpa menjage diri
tapi jangan pulak lupa tanggungjawab. pastikan rumahtangga diatur dengan baik
makan minum keluarga terjaga.kerana kita manusia biase dan tak sempurna.

Alhamdulillah popai pun tak cerewet.apa yang kumasak mesti dier makan dengan berselera.dier tak penah membandingkan apa yang kubuat dengan mak dier buat.mungkin ade dua tiga perkara tapi dia dan terbiase dengan cara tu.he understand me very well.in fact he's really envy those careerwoman because they have their own life and space.(dah biase tgk emak dier housewife padahal dier tatau wish anak careerwoman ialah mendapat emak yang housewife.hehe manusia memang tatau bersyukur). try the best to be a good wife, doter, co worker and Muslim.

so pesanan untuk diri sendiri
no matter what
be fair to urself but don't forget ur responsiblities

cheerio ;)

Monday, February 15, 2010

tenggelam timbul

tenggelam timbul....tenggelam timbul
beginilah nasib blogku ini
sekejap update, lameeeee baru nak update lagi
mcm tuan dier la
emosi kejap tenggelam.sekejap timbul
hehehehe
nak wat camne
itulah yang terjadi biler dok seorang
ok
enough enough ckp pasal rindu ye
muak sudey (tapi rindu makin menggunung ye)

popai skang tgh dry dock di spore
pasnih pegi Batam
then terus ke Labuan semula
tak sabar coz kat Labuan kami boleh ckp unlimited
:)))))

Happy CNY for those who celebr8 it
My CNY holiday di rumah sajer
Dok umah sampai muntah yer
kerana popai tak izinkan pegi memane
hehehe...saye isteri yang patuh
pesan dier.... rehat cukup2
esok dier ade, xde can nak rehat cukup
lagi satu dier risau coz I just recover from fever+flu
huhuhu...demam windu
oklah dok umah pon wasn't so bad
ni pon dah masuk Selasa
sekejap je mase berlalu

tadi balik umah mak mertua
hihihi seminggu sekali
itupun tak tido sane
belum mampu nak tido sorang2
(ye saye mmg ngade2 :P)
tapi saye balik tiap mingu tau
heheheh

raw photos for wedding dah dpt
puas hati
tak sabar nak nunggu the album
klu nak tgk blh cek FB saye ye
just add farra82_my@yahoo.com
tgk sendiri keayuan perantin yg perasan ni
oh I miss the feeling of perantin baru
popai akan balik early April
mase tu we all dah kawin almost four months
tapi saye rase kami mcm perantin baru 2 minggu
(sbb kami sempat bersama as Mr n Mrs hanya 2 minggu :P)

oh ye...popai soh plan untuk honeymoon
any place I like
think for Pangkor laut or Bali or Karambunai
(oh saye seorang isteri yang bertimbang rase.mule2 ni kasi dekat dulu yek)
matikla pengakuan berani mati
mane tempat yang best for honeymoon yek?
Jepun eh kak as?
'wink wink'

last week ade my opis organize family day
urs truly telah disuruh (ke offerkan diri) menjadi emcee
pengalaman baru bercakap di tepi pantai
blur sbb mkn obat demam
sore pon antara kuar dgn tak kuar jek
hehehe
tgkla betapa bersungguhnya bercakap

the family day was exciting n i have fun there
berjaya membawa pulang 2 hamper
tetapi sedih kerana tak menang lucky draw
percutian lagi...kunun boleh save bajet honeymoon
tapi nan ado
mkn ajela isi hamper tu puas
yg same plak dua2 tu
langsung jadi adil
satu umah mak.satu umah mentua



me yg sedih tak menang percutian :(

okla sekian saje hapdet utk kali ini
tak bersemangat sebenanye nak hapdet coz popai tak bace
dier takde broadband lagi
krn disedekahkan buat biras tercinta
ada ka.....

till then
take care n cheerio
adios

Tuesday, February 2, 2010

me him us

I'm really rite now.cukup menyeksakan.roaming is too much for us and we decided to wait until he can buy Sing sim card.what can I say....its really hard for me.I can't stop thinking about him.sweet moment being 'us'. great time we share together.eventho it is for about two weeks but it is the greatest moment in my life.

feel like to share how I met popeye.

Saye kenal popeye ni pada 28 Februari 2008 (nak masuk 2 tawon kami kenal). Alkisahnya kawan saye Sue ni husbandnya orang kapal. Kenal diorang pun time dorang still tunang lagik. Saye plak mmg kamcheng ngan Sue dan boleh ngam plak ngan Roniey ni. Dulu tgk Sue asik kene tinggal jek slalu la cakap nape la nak kawen ngan orang kapal ni. Siap cakap ish klu saye la tak sanggup nak pisah2 ni. Mane tahan weyh kurang kasih sayang. Sikalang.......no komen.

Popeye n Roniey ni plak kebetulan naik satu kapal. Tapi diorang kenal mmg dah lame. Roniey ni sebenarnye tensen sbb popeye asikla kacau dier nak bergayut ngan Sue. Popeye mase tu xde sesape nak ajak bergayut sbb dier baru putus cinta (gamba ex dier baru dibuang oleh isteri dier ni ye.sungguh menyampah sbb masih simpan gambar xgf) Saye pun tgh single mingle jadi keluarla idea bernas dier untuk kenalkan kami.

Sebelum popeye nak kenal ngan saye tu banyak kali gak Roniey mintak izin. Kalau ikutkan mmg tak mau kenal ngan popeye tu (yerla kan kene telan perkataan2 yang penah cakap B4 this, tak sanggup bercinta ngan orang kapal). Tapi Roniey pun pujuk. Kate kawan dier ni bagusla....baikla...mcm2 lagi dier promot kawan musyuk dier tu.

Finally dapat green lite. dan dan popeye text me. kenalkan diri bla...bla.tapi tatau nak panggil popeye ape sbb name dier panjang. dier suruh panggil FAZ.comel kan. mase memule dgr suare dier pon ingat dier lembut (oh....sekarang dah tau betapa kerasnye dier.huhuhu) Popeye ni tak reti nak make a good conversation. Saye buat joke and gurau2 pun dier boleh jawab ...."Ngade tau"..... see bukan salah saye mengatekan dier lembut. Siap saye boleh marahkan Roniey nape kenalkan ngan mamat lembut ni.huhuhu mmg kelakar time tuh.

Kami mula bercakap-cakap on the next day after texting few times. Lepas tu rase comfortable borak-borak ngan dier. Popeye ni kalut sket and kengkadang kuar gak sengal dier.Yang paling penting dier sangat HUMBLE. sbb itulah melted kat dier. sila menyampah.hehehehe

Percaya atau tak he propose me on the telefon after two weeks.adoila.....tak jumpe lagi mase tu. baru MMS n 3G aje. Dier kate mase mmg tak boleh tunggu lagi and he want me to know what he feel. saye pun mmg rase was2 gak.ada ka after 2 weeks.tak jumpe lagi plak tu.

The relationship goes very fast mase tu. Kami telah declare as a couple on 17 April 2008 (dah propose baru ajak couple) and finally mata bertentang mata on 6 Mei 2008.
Mula2 jumpe tu saye jemput dier kat Melaka Sentral. Breakfast kat McD tapi yang kelakarnye kitorang tak reti bercakap biler jmpe. Yerlah dah biase borak through phone kan.hehehehe.lepas balik from jupe tu kami boleh sambung bergayut...lagi byk citer through phone sbb mase jumpe masing2 malu2 arnab.

Semuanya memang laju ngan popeye. Family dier first time datang and terus merisik. Tak tahan sungguh. Bertunang pada 25 Jan 2009 and tied knot on 25 Dis 2009.

Begitulah kisahnye cinta kami yang simple n pantas. Mungkin sebab kena pada masanya and jodoh dah ditetapkan.

To my dear darling hubby,
Luv u so very much
I do not deserve to have you
But I try my best to be a great wife,soulmate,friends, partner,spouse,roommate.....
I try my best
Please luv me until I die because I know I can't live without you.
Thank you for loving me....