Thursday, January 28, 2010

Malam Berinai

25 Disember 2009
Lepas dah settle nikah tu around kol 7, terus mandi cuci mekap segala n ready for next mekap. Malam ni pakai baju special (memang dah berangan sejak tau erti kawen lagi.popeye pon dah takleh cakap ape). Baju baba nyonya and sanggul lintang (gambo sumer dalam previous entry). warna peach.mmg cantik.sbb nampak klasik n tradisional. malam ni just berarak and bersanding jek.mula2 ingat nak bakar bunga api (yang jenis kampung2 tu dalam buluh). tapi atas nasihat pihak Bomba dan yang sewaktu dengannya, ia terpaksa dibatalkan.
simple je majlis ni.
berarak dalam pukul 9 then pukul 10 dah settle. but what I wanna share.rase diri ini sgt perantin bila memakai baju ni.tatau nape.even orang keliling pun cakap.I look stunning. betul tak Intan? (baik cakap betul nanti aku report KPM kau ade belog)
tido awal that nite sbb nak ready untuk esok.

note : pesanan kepada bakal pengantin. Jgn tension2 and just accept klu things won't happen like we want.just go with the flow. me slalu remind myself and alhamdulillah takde eye bag, takde jerawat huduh n badan sihat sepanjang majlis.sbb selalu calm myself and think positive. ;)

roaming

mr popeye di Singapore
klu ikut peta mmg lagi dkt
sbb hujung semenanjung Mesia ni je
compare ngan Labuan sane tu kan
tapi kan
nak contact tu sgt la mahal
uwaaaaaaa
tolongla cane nk ckp ngan dier kat Singapore sane
dpt murah sket
tolong bg idea camane....

Sunday, January 24, 2010

IT's A MONTHVERSARY

sekejap sungguh masa berlalu

dah sebulan kita menjadi suami isteri

event now I can't hear your voice

moga selamat sampai Singapore

note : baru dua minggu lebih dier on board.....duh

Saturday, January 23, 2010

25 Disember 2009

Solemnisation Day

Hari pernikahan yang penuh dengan debaran (especially for the groom la kan).
Pagi-pagi lagi dah bangun.My BFF mmg dah sampai the nite before so dierla penawar hati beta yang dup dap dup dap. Kak Yati (kakak andam) akan datang pukul 3.30 sebab plan nikah pukul 5. Semua orang busy masak untuk malam ni punye event. Masak sendiri ye sebab Hjh Habsah mmg tak puas hati kalau tak dapat jamu masakan rumah. Sian akak and abang Mahdir yang bertungkus lumus. Me nak tolong banyak2 pun tak dapat sebab orang dah bising pengantin kene dok dalam bilik.
Dalam pukul 3.30pm Kak Yati pun sampai. Okla pung pang calit sane sini semua ready around 4.30pm.Mmg ngam2 la. dalam kul 5pm belahan jiwaku pun tiba......
Tunggu plak Tok Imam dalam 15 camtu. Mase nak mintak tandatangan me memang kelakar sangat. Sebab Tok Imam masuk bilik dan yang dibenarkan dok dalam bilik ialah dier, ayah and dua org lagi assistant. Ramai tanye lepas tu awat lame sgt Tok Imam dalam bilik? Adjust mekap ke. Hahahahaha.....Tok Imam tu mcm risau sebab my future hubby is a seaman. Keje dier yang merayau sane sini dan akan selalu meninggalkan isteri....banyak kali Tok Imam tanye sanggup ke kawin dgn org camtu. (sanggup Tok, jiwa dan raga kuserahkan.hehehe dalam hati ajela). So settle me dalam 15 minit baru upacara pernikahan dilangsungkan.
Mase sebelum nikah ni orang dok tanye nape me like relaks jek.Tak risau ke...nak risau ape bukan kene salam Tok Imam pun. Cool saje okeh. Dalam pukul 5.45 camtu tetibe sumer orang senyap. Alhamdulillah dengan sekali lafaz telah menghalalkan ikatan ni. Memang syukur sesangat.
Then org suruh bride keluar untuk next process plak; taklik and so on. Pas tu popeye pegi solat sunat syukur. While waiting for him, my MIL hulur hand-bouquet. Actually we plan that popeye akan bagi the bouquet mase acara batal air sembahyang. I'm quite blur sbb dah lari dari plan.Agaknye MIL menyampah kot sbb bunge tu berjela (hehehe....idea merepek saye tapi I loikee it).
Popeye pun settle solat, serahkan bouquet (yang me dah pegang). bagi mas kawin. pakaikan rantai leher. ini lagi satu hal. popeye lom hilang neves lagi so dier menggigil. rasenye ade 5 minit dier try to cangkukkan rantai tu until ader org tolong.tue la org suruh test tamau kan dah kene bagi bantuan. Bla bla bla....settle around 6.30 pm.

Menu for the event
Nasi putih
Ayam gulai cili padi (N9 specialty)
Daging masak hitam (courtesy to Akak's MIL. sarawak specialty)
Sambal sotong
Sayur goreng
Ikan terubuk masin

Note: lauk sold out sbb mmg crowd. Tak sangka plak ramai datang tapi syukur its just nice and syukur ramai sudi datang.

two weeks after

four weeks after being married, two weeks after being 'single'. how was its feel?

saye sangat GUMBIRA.....no no......dun get me wrong.perasaan rindu tu belum susut lagi.tapi dah tau how to put it aside. sepanjang dua minggu ni I try my best to fill the emptiness. mcm2 la kene buat. bukan senang passing this phase tau and I did cried twice ok (huhuhu....susah ye Diah especially mase awal2). part yang paling susah ialah time nak tido.hehehe.....seorang diri peluk bantal.sunyi sangat.oh ye lupe nak bagitau popeye dah takde line sbb dier mmg betul2 di tengah lautan.so tonite the first nite I couldnt hear his voice before sleep.tu sebab pukul 12 pon tak tido lagi ni.lullaby dah tade ;).
life as a wife (even for less that a week we are 'together') nothing much changes happen. among it; ade curfew sekarang, ade PIL yang nak pi jengok, title Cik sudah tiada lagi) itu saje rasenye sebab mmg dua minggu kejap sangat.
tapi being 'single' after married and being 'single' not married is totally different.yelah before this mmg dah biasa kene tinggal.ini kapal ke5 popeye since I knew him but this is the hardest.mmg rase lost sangat bile dier takde. the feeling is totally different.rase mase lambat sangat berlalu.biasenye one week dah ok tapi kali ni two weeks feel miserable......... :( . now I know why wifey of seaman really have to have their own interest or other commitment to fill their time.

tadi pegi wedding Lina, luvly wedding. Selamat Pengantin Baru to both of you. Alwayz been heard before my wedding is-Marriage is patience and give-and-take. So I pass it to you. May you both live happily ever after.

Tgk wedding orang rase mcm nak buat entry wedding......ok next post!

Wednesday, January 13, 2010

blues

baru balik ofis and dunno what to do.online mcm best.I am depressed....hahaha.without any reason.errr ye ke takde reason.ok ok tau dah sbb my beloved hubby is not around n beloved money also not around (motifff nk citer kat sini)
tapi tiap kali aku berperasaan begini mesti org di sebelah sana juga dalam keadaan yang same.popai (ejaan intan) tengah demam panas di offshore.what can I do and what can I say???doakan saje la dier sihat cepat.sedih mmg sgt sedih tapi demi rezki kenela kami berdua kuatkan hati.dia dah bercuti lama sangat so kene naik keje cepat2 supaya reputation ok.siape la tak sedih kan genap dua minggu jadi suami isteri dah kene tinggal.tapi kene kuatkan hati......
aktiviti during weekdays adalah membosankan.keje-balik-mandi-tido.i manage to sleep at 9 everyday tau.yerla aper nak dibuatkan di kala hati kerinduan.cewahhh.layan ajela makcik angau ni at least until next week.mmg setiap kali popai sign on ini lah keje aku.meroyan sorang-sorang while dier plak akan demam panas.eeeeeeeverytime.masing2 punya cara untuk menyesuaikan diri.pastu barulah.....yiiiihhhhaaaaaa.
plan nak pegi pasar malam pas maghrib ni.nk beli hati lembu mintak mak masak ngan cili api.mkn ngan nasik panas n kicap.fuhhhhhh.till then........

Monday, January 11, 2010

rindu

rindu
menyapaku kembali
menggigit gigit tangkai hatiku
menyekat ruang nafasku
menjadikan aku lemas

rindu itu
bertandang lagi tanpa segan silu
bertemankan kesepian
beriringkan kesunyian yang tidak bertepi

rindu lagi
yang kurasai setiap kali
saat dikau pergi jauh dari sisi
meninggalkan tulang rusukmu yang bengkok ini

namun walau rindu
akan diubati setiap kali
dikau hadir kembali menemani
masih jua
aku nanar
aku resah
aku kehilangan
aku kerinduan........

Sunday, January 10, 2010

yes...i'm single again

hi darlings.as you can see I have change my tickers.one is the good and another one is bad.now i am married for more than 2 weeks (still cant believe it that am belong to somebody). but popeye had leaving me for Setia Jaguh for about three months. ermmm...it only 3 days but feel like thousand years.sigh......
I am strong......I must strong.because since the beginning I knew him, he's doing this job.instead, before we going further i've thinked bout this.what can I say.To gain something...you must loose something.never mind I am use to it.
Alhamdulillah....ever since he's away my schedule is full. on Friday I sent him to his office. On saturday I spent whole day (until 10 sumthing ok.Sori popeye.never do it again) with Tania. She is moving here and it is good because I have somebody to lepak2 n doing things. Tania will be teaching in UiTM Alor Elephants(like she said).hehehe...dun worry Tans.Alor Elephant pun happening as long as we know how to make it. We went to find her clothes for work, jalan2 to MP, back to my place because Tania ask my mum to make his baju kurung. Finally we lepak2 at the beach in Pengkalan Balak with unexpected ikan bakar celebration. Back to our 'reunion', its have been nearly 5 years since we lepak together but it was a great one. We flash back to our old days and discuss many issues. didnt realised its almost 10pm. Its beyond curfew.ok ok sori popeye. I promise will never do it again.
On sunday i spent the morning to do laundry, kemas2 sket and reading.(the things that i love most in the world) .kind of soothing where u have your own time and reading. Now i'm reading Jaja & Din by my favourite author, Kak Su. Not finished yet but am struggling to finish but at the other side,kind of sayang to finish it soon because it is good fiction. Kene melawat bookstores slalu2 lagi pasnih. Afternoon i went to my cousin place to return some stuff that I borrowed for my wedding (alamak citer wedding hutang lagi.takpe2 pasnih).right after that shoot to Tesco because Tania and one of our friend, Hadi is here also. Had a great time with them and back home ngam2 kol 7.30 pm.pheww...sket lagi beyond curfew. At nite watched AJL but couldn't watch it until finish. So sleepy and manage to sleep at 11.30. Good that I can sleep without have to think about popeye. Anyway miz u so much popeye.
Now I'm still on Monday Blues. Manage to make to do list and quarteraway to finish it. Jgnla penyakit M berleluasa. not good....
till next entry.daaaaahhhhhh

Monday, January 4, 2010

my wedding


lame tak update kan.ampunkan ajelah bridezilla. alhamdulillah ape yang dirancangkan selama berbulan-bulan ni telah berjalan dengan lancarnya pada 25-27 Disember 2009. here the tentative...........

25 Disember 2009 : Akad Nikah lepas Asar
: Majlis Berinai lepas isya'
26 Disember 2009 : Majlis bersanding
27 Disember 2009 : Majlis Bertandang

Here some sneak picture that manage to be captured. The rest......tak sempat. Mmg tak cukup kaki dan tangan. Kalau perantin leh amik gamba, nak je pegang camera tu.



Malam Berinai. Baju Baba Nyonya Sanggul Lintang (this one feel sgt perantin tau.tatau y maybe coz of the baju)

Me n pengapit aka photog aka PA aka kitchen asst. aka teman sekatil. Luv u bebeh.


Berarak mase malam berinai. Plan asal ade bunga api tapi for safety reason kene kensel. Sayang kan tapi nk wat camane.


Malam berinai lagi.......... kat pintu gerbang


Menanti pengantin lelaki untuk bersanding.


Inai tak berape nak merah. Now i know why. Tapi okla tu......

Shoes n flower......luv em. Kasut yang regenye RM40 saje n the bouquet by the groom.RM100 regenye (tau sbb pilih sendiri tapi mr hubby tlg bayar)


majlis bertandang. Pakai baju songket tabur maroon. Kasut hantaran lagi you new family. So total 12 of us in the family.2010 tatau lagi........
So far alhamdulillah sumer berjalan lancar. I'm happy with all the planning and its happen nicely. adelah kurang sane sini but still I think it is the memorable moment in my life (of course b'coz i'm the bride.hehehe) Permulaan tahun baru, permulaan untuk new phase of life. Nak citer byk lagi tapi till to next entry. Masih nak adjust timing yang makin berkurangan ni.
daaahhhhh ..........