Thursday, May 13, 2010

hide n seek

Wawawawa ade hati lagi nak update blog setelah berkurun-kurun lamenye.hehehe beginilah dier klu jadi seaman's wife. mase dier balik tu mende lain tolak tepi.berulit la siang malam...ups siang kene keje.ni popai dah naik keje ari isnin ari tu so kene pandai2 la bwk diri balik.tu yg sedar diri ade blog utk bebel2.hehehehe.

Anyway selama satu bulan duer minggu popai balik mmg we all spend mase yg ade sebaik-baiknye.jln2,mkn2,lepak2. pendek kate sumer mende mesti nak wat same2 la.jadi kembar la sekejap.kasi can kate baru sebulan kawin (4 bulan sebenanye tapi tolak 2 bulan stgh popai offshore).kire baru nak belaja la ni.sbb lepas kawen mane sempat.
Mase popai balik ari tu pon we all sempat pegi honeymoon ke pulau perhentian. bessstttt sgt.courtesy to my BFF Tania who sponsor the trip.hehehe.so dengan ini tuan tanah menghantar citer basi jadi entry.
Ari sabtu dah gerak ke Kuala Terengganu since my big bro living there.bwk mak skali taw. penatnye....gerak pagi2 n sampai lebih kurang kol 6 petang.lepak2 je sebab esoknye nk gerak gi Jeti Kuala Besut. Naik bas ok. So kene dapatkan rehat yg cukup2.
Esoknye pagi2 dah bangun, bekfes kat Bt 6. Kedai kampung2 je tapi menu dier mmg walla. Mcm2 siap nasi dagang, nasi minyak, nasi lemak ikan, nasi berlauk n yg spesel skali nasik kunyit berlauk ikang. Sori gambo takde sbb lom reti nk jadi blogger tegar.
Naik bas kol 8.30 pagi n sampai Jerteh around 10 pagi. Tahan teksi terus pergi Jeti Kuala Besut yang around 15 minutes from Jerteh.
The journey start, naik bot. Ombak plak pagi2 ni mengganas so merasa la naik roller coaster di tengah laut.hahaha...what an experience.

sedia untuk berlepas. tgk muke cuak popai.ape kes....kate seaman tapi muke cuak.hahaha

Naik bot kejap je adela dalam setengah jam. ingatkan lame sebab dulu pegi tioman lebih duer jam. so happy la sket sbb naik bot kejap je.

muke seaman yang lega sebab nak sampai darat.

Sampai2 je terus check in. Kami stay kat Fauna Beach Chalet. Tempatnye mmg best kat area Teluk Dalam. Tak buat ape pon petang tu just mandi manda and jalan-jalan dekat situ. One thing bout Perhentian ni.Kalau nak pegi memane mesti naik bot sebab pengangkutan darat mmg takde. Jadi agak limited la.Spend mase kat chalet je banyak.


tatau ape name bende ni. Tumbuh kat batang kayu yang hanyut.geliiiiiii

Monyet ni ade talent jadi badut. Owner chalet ni yang bela.Jinak. Nak tau nape dier leh jadi badut. Tgk ni...............

ni baldi feveret dier. Klu kiter datang dekat kan nanti di selungkupkan kepale dier and jalan-jalan. Pandai je nak buat lawak. Kengkadang dier tido pon camni. Bukan nak peluk pokok ke ape tapi selungkupkan kepala dalam baldi and tido.hahahaha.

Hari kedua kat sini kitorang pegi snorkelling. Mmg best. Birat la kulit. Balik je snorkelling, makan, tido sampai petang. Mmg heaven. Oh ye pakej yg kitorang amik including makan. Sedap2 plak tu. Seafood plak mmg fresh from the sea.Manis je sotong, ikan udangnye. Makan kat sini mmg tip top.

Hari ketiga, nak kene balik dah. Sempat borak2 ngan org sini. Diorang ni sumernye family2 jek. Sumer ade kaitan. Diorang ade bela anak penyu tau.


So kitorang pon siap-siap la balik. Best datang sini. Rase nak datang lagi.Tapi macam tahun tahun depan barula dapat datang. Haishhh......


last but not least, gamba tuan tanah mase sampai. Gambar mase nak balik ade tapi kan.....itam legam. Tak sesuwei langsung sbb tak nampak ape2 muke.


Balik tu ayah jemput dan kitorang terus shoot pegi Kota Bharu. dekat je dari Jeti. Tak sampai sejam. Pegi Pasar Siti Khadijah beli ikan jeruk, petai jeruk and bawang putih jeruk. Batik langsung xdok.Boleh gitewww.......xpe2 saye menurut perintah. (sob sob sob)



cantik kan. tapi tak ramai meniage sebab bukan peak season. Lepas tu terus gerak balik Kuala Terengganu. Penat mmg penat tapi happy sangat. :)))))

Itu saje bebelan untuk kali ini. Tengok la bile angin rajin update akan melanda ye.

Thursday, March 25, 2010

popai is home

nothing could describe my feeling
just enjoy the moment


:))))))

Monday, March 8, 2010

senyum saje

popai ni satu je
dier mcm tau perasaan isteri dier
walaupun tak penah bgtau
dah banyak kali
ade sixth sense ke ape
mlm tadi pun after post previous entry
golek2 asik pikir kat dier
ringing tone hubby berbunyi
happy sesangat sbb dari hari Rabu tak dpt ckp ngan dier
so hari ni.......
senyum sampai telinga.

Sunday, March 7, 2010

esok 2 months

yay, esok already 2 months my husband onboard. means another one month to go.tak sabarnye....mcm2 plan dah buat.yg penting nk pegi honeymoon yg dah lame tertangguh. (tau tak kami baru bersama sebagai suami isteri hanya 10 hari jek.so biler dier balik esok kami considered as newlywed lagi tau)hehehe....nak jugak.mmg mengade budak ni.

neway another weekend passed. how's my weekend went? ok semalam mmg full.pagi out with my parent pegi bekfes.kat Klebang ok. gigih bangun pagi2 n pegi jauh2 just for bekfes.mkn fames signature melaka dish...mee basah.nyum nyum.bukan kire ape.sbb bile jln jauh2 ni la boleh spend mase ngan parent.pastu balik siap2 sume off to Lendu. it girlie time plak.dgn tania.we all mmg suke buat plan ad hoc and so far it never failed.we alwiz had a good time.cuace panas sgt la ni kan.so otak ni mule mencari mane tempat yg boleh cooling down the crazy heat.The Famous Klebang COCONUT SHAKE.one thing yg saye suke ngan tans ni kite bwk mane2 pon she never complain.she is such a food explorer.mmg sgt serasi.

we had one special coconut shake each, one glass yummy coconut water each, nasi lemak n kuih and its coz us RM8 only.best sgt kan.rase nk duduk situ sampai kedai tutup je sbb air tebu belum try lagi.hehehe...sedor diri sbb kene pegi toilet.well Melaka, what do u expect.coz of living mmg low.

after that pegi Dataran Pahlawan plak.Goshhh..parking is hard.should be creative to get a good spot.rase mcm nk tgk Alice in Wonderland.tp queue masyaAllah.rasenye sejam lagi pon belum tentu dpt tiket lagi.so we plan for next time with tentatively arrangement(hope ade mase sbb nk sgt tgk citer ni)

jln2 pusing2.know what, carrefour gave great disc for lipstick n sanitary pads in celebration of womens day.ape lagi membeli la kami walaupun dah promise tanak spend utk shopping.hello maybelline lipstick got 50% off.irresistable. lagipun mmg pakai kan (haha sedapkan ati sendiri)

pas pusing2 shoot pegi Jonker Walk.tania wanna took photograph.seronok explore tempat ni but agak rugi sbb tak dapat tunggu until all the hawker start their business wish is at nite.must follow curfew maaa.never mind when popai around, i'll make sure to come here n shopping.

dinner, pegi makan kat yong tau foo in Pantai Puteri.yg ni mmg sedap la kan as usual.even tans like it and its make my day.so saturday sg udang-klebang-sg udang-lendu-klebang-banda hilir-pantai puteri-lendu-sg udang.wow kind of journey.
on sunday just lazying around at home.cooking.laundry.TV.usually kan weekend,urs truly akan menghabiskan stok dlm fridge.so i manage to cook lemak labu, sup ikan,hati ayam masak kicap dgn kentang, sambal gesek, telur asin, salad.pheww patutla lame rasenye dok dapur tadi.mcm2 me masak tadi.my mum masak suke tinggal sket2 camtu n me plak mmg tak suke ade bende yg sket2 dlm fridge.mesti nak kasik clear.tu pon nasib baik tak masak bawal yg seekor lagi tinggal tu sweet sour.sape plak nk mkn byk2 tu.

okie dokie...seem like I'm used to live single again,but popai is coming home soon.so pastu life jd miserable semula sbb nak sesuai dgn single life balik.popai boleh tak naik kapal balik sebulan sekali???hahaha....mcm suke ati je kan.

tomorrow, another week'll start.wish me best.....go fara go :)))

Wednesday, March 3, 2010

after 2 months

takut biler tengok blog org lain, heading blog ni ialah menyampah.so better cepat2 buat entry baru nak kasi ilangkan mode menyampah ni.buang negatif aura cepat2.

nak update sebenarnye takde ape sangat.takde somi...lom ade anak.aperla sgt nak citor.cume lately busy ngan family.settlekan itu ini (settlekan ape yg byk sgt tu.jap pk jap)

dah dua bulan kawen.makin memahami isi hati seorang isteri.satu fasa yg tak penah dijangka akan dilalui suatu hari nanti.makin banyak tanggungjawab.makin banyak hati yang perlu dijaga.makin sensitif.....huhuhuhu.betul org kate biler single lagi just enjoy the singlehood.sbb kite takkan dapat rase kinda feeling lagi. enjoy puas2 tau.sbb walaupun dah kawen kite leh buat sumer tu tapi takkan same. nak pegi travelling ke, jln2 ikut rase ke, nak makan ikut rase ke.buatla sumer tu. then biler dah kawen at least puas ati kite dah rase sumer benda tu.tataula its my opinion.org lain maybe lain......

what makes me better is another four weekend to go and weee wo.he'll be back.sukenye klu boleh nak switch mase ni bagi laju2.cepatla mase berlalu.so boleh berjimba dan menuntut janji yg semakin banyak ditaburkan. noted ye inche roommate.

okla...will try to update byk2 biler ade citer yg best2.klu tak update tu maknenye mmg boring la idop tuan punye blog ni yer.take care darling......

daaaahhhh

Tuesday, March 2, 2010

menyampah

ntah la

makin lame makin menyampah

tolong la saye

Tuesday, February 16, 2010

careerwoman vs housewife

semalam pegi umah PIL so terfikir about something

careerwoman vs housewife

sejak kecik mmg saye dah biase dengan keadaan di mana ibu bekeje. mak saye ialah cikgu Tabika, part time tailor n businesswoman (gigih kan mak saye)
so memang dah biase sangat buat keje sendiri. bile do house chores, yg penting settle.how you do it, doesn't matter. nak basuh kain camni ke, nak sapu umah camtu ke. tak penting, yg penting. umah bersih, kain baju berbasuh. masak pun same. blend segala, mane yg instant pakai saje. asalkan sedap dan boleh diterima tekak. yelah mane ade mase nak tumbuk, sumer kasi blend. oleh itu saye mmg dah biase dgn cara begitu

biler tolong emak mentua masak. terase sangat kekok dan betapa keciknye diri ini. kelapa dimesin sendiri, bukan beli dah siap kukur. santan diperah, bukan beli santan siap. kerisik dibuat sendiri, bukan dibeli yang siap. ayam dibasuh dulu dengan tepung. ikan direndam dengan asam dulu, dibilas dan direndam semula. malu dengan mak mentua sebab menantunye ni tak pandai serba serbi. walaupun tau masak...insyaAllah semua masakan. tapi malu nak tunjukkan kepada mertua kerana pasti tak setanding mertua.......rase rendah diri

then duduk diam2 dan berfikir. I am working wife. memang tak boleh nak ikut mcm fully housewife. sbb mereka punya masa yang banyak dan tanggungjawab yang digalas untuk menyediakan yang terbaik buat keluarga. yang bekerja ni dengan tugas di pejabat balik menguruskan keluarga....jadi perlu bijak menangani semua tanggungjawab. yang penting kita perlu adil dengan diri dan keluarga.jgn kerana nak ikut mcm org lain, tak sayangkan diri. buat itu ini tanpa rehat.tanpa menjage diri
tapi jangan pulak lupa tanggungjawab. pastikan rumahtangga diatur dengan baik
makan minum keluarga terjaga.kerana kita manusia biase dan tak sempurna.

Alhamdulillah popai pun tak cerewet.apa yang kumasak mesti dier makan dengan berselera.dier tak penah membandingkan apa yang kubuat dengan mak dier buat.mungkin ade dua tiga perkara tapi dia dan terbiase dengan cara tu.he understand me very well.in fact he's really envy those careerwoman because they have their own life and space.(dah biase tgk emak dier housewife padahal dier tatau wish anak careerwoman ialah mendapat emak yang housewife.hehe manusia memang tatau bersyukur). try the best to be a good wife, doter, co worker and Muslim.

so pesanan untuk diri sendiri
no matter what
be fair to urself but don't forget ur responsiblities

cheerio ;)

Monday, February 15, 2010

tenggelam timbul

tenggelam timbul....tenggelam timbul
beginilah nasib blogku ini
sekejap update, lameeeee baru nak update lagi
mcm tuan dier la
emosi kejap tenggelam.sekejap timbul
hehehehe
nak wat camne
itulah yang terjadi biler dok seorang
ok
enough enough ckp pasal rindu ye
muak sudey (tapi rindu makin menggunung ye)

popai skang tgh dry dock di spore
pasnih pegi Batam
then terus ke Labuan semula
tak sabar coz kat Labuan kami boleh ckp unlimited
:)))))

Happy CNY for those who celebr8 it
My CNY holiday di rumah sajer
Dok umah sampai muntah yer
kerana popai tak izinkan pegi memane
hehehe...saye isteri yang patuh
pesan dier.... rehat cukup2
esok dier ade, xde can nak rehat cukup
lagi satu dier risau coz I just recover from fever+flu
huhuhu...demam windu
oklah dok umah pon wasn't so bad
ni pon dah masuk Selasa
sekejap je mase berlalu

tadi balik umah mak mertua
hihihi seminggu sekali
itupun tak tido sane
belum mampu nak tido sorang2
(ye saye mmg ngade2 :P)
tapi saye balik tiap mingu tau
heheheh

raw photos for wedding dah dpt
puas hati
tak sabar nak nunggu the album
klu nak tgk blh cek FB saye ye
just add farra82_my@yahoo.com
tgk sendiri keayuan perantin yg perasan ni
oh I miss the feeling of perantin baru
popai akan balik early April
mase tu we all dah kawin almost four months
tapi saye rase kami mcm perantin baru 2 minggu
(sbb kami sempat bersama as Mr n Mrs hanya 2 minggu :P)

oh ye...popai soh plan untuk honeymoon
any place I like
think for Pangkor laut or Bali or Karambunai
(oh saye seorang isteri yang bertimbang rase.mule2 ni kasi dekat dulu yek)
matikla pengakuan berani mati
mane tempat yang best for honeymoon yek?
Jepun eh kak as?
'wink wink'

last week ade my opis organize family day
urs truly telah disuruh (ke offerkan diri) menjadi emcee
pengalaman baru bercakap di tepi pantai
blur sbb mkn obat demam
sore pon antara kuar dgn tak kuar jek
hehehe
tgkla betapa bersungguhnya bercakap

the family day was exciting n i have fun there
berjaya membawa pulang 2 hamper
tetapi sedih kerana tak menang lucky draw
percutian lagi...kunun boleh save bajet honeymoon
tapi nan ado
mkn ajela isi hamper tu puas
yg same plak dua2 tu
langsung jadi adil
satu umah mak.satu umah mentua



me yg sedih tak menang percutian :(

okla sekian saje hapdet utk kali ini
tak bersemangat sebenanye nak hapdet coz popai tak bace
dier takde broadband lagi
krn disedekahkan buat biras tercinta
ada ka.....

till then
take care n cheerio
adios

Tuesday, February 2, 2010

me him us

I'm really rite now.cukup menyeksakan.roaming is too much for us and we decided to wait until he can buy Sing sim card.what can I say....its really hard for me.I can't stop thinking about him.sweet moment being 'us'. great time we share together.eventho it is for about two weeks but it is the greatest moment in my life.

feel like to share how I met popeye.

Saye kenal popeye ni pada 28 Februari 2008 (nak masuk 2 tawon kami kenal). Alkisahnya kawan saye Sue ni husbandnya orang kapal. Kenal diorang pun time dorang still tunang lagik. Saye plak mmg kamcheng ngan Sue dan boleh ngam plak ngan Roniey ni. Dulu tgk Sue asik kene tinggal jek slalu la cakap nape la nak kawen ngan orang kapal ni. Siap cakap ish klu saye la tak sanggup nak pisah2 ni. Mane tahan weyh kurang kasih sayang. Sikalang.......no komen.

Popeye n Roniey ni plak kebetulan naik satu kapal. Tapi diorang kenal mmg dah lame. Roniey ni sebenarnye tensen sbb popeye asikla kacau dier nak bergayut ngan Sue. Popeye mase tu xde sesape nak ajak bergayut sbb dier baru putus cinta (gamba ex dier baru dibuang oleh isteri dier ni ye.sungguh menyampah sbb masih simpan gambar xgf) Saye pun tgh single mingle jadi keluarla idea bernas dier untuk kenalkan kami.

Sebelum popeye nak kenal ngan saye tu banyak kali gak Roniey mintak izin. Kalau ikutkan mmg tak mau kenal ngan popeye tu (yerla kan kene telan perkataan2 yang penah cakap B4 this, tak sanggup bercinta ngan orang kapal). Tapi Roniey pun pujuk. Kate kawan dier ni bagusla....baikla...mcm2 lagi dier promot kawan musyuk dier tu.

Finally dapat green lite. dan dan popeye text me. kenalkan diri bla...bla.tapi tatau nak panggil popeye ape sbb name dier panjang. dier suruh panggil FAZ.comel kan. mase memule dgr suare dier pon ingat dier lembut (oh....sekarang dah tau betapa kerasnye dier.huhuhu) Popeye ni tak reti nak make a good conversation. Saye buat joke and gurau2 pun dier boleh jawab ...."Ngade tau"..... see bukan salah saye mengatekan dier lembut. Siap saye boleh marahkan Roniey nape kenalkan ngan mamat lembut ni.huhuhu mmg kelakar time tuh.

Kami mula bercakap-cakap on the next day after texting few times. Lepas tu rase comfortable borak-borak ngan dier. Popeye ni kalut sket and kengkadang kuar gak sengal dier.Yang paling penting dier sangat HUMBLE. sbb itulah melted kat dier. sila menyampah.hehehehe

Percaya atau tak he propose me on the telefon after two weeks.adoila.....tak jumpe lagi mase tu. baru MMS n 3G aje. Dier kate mase mmg tak boleh tunggu lagi and he want me to know what he feel. saye pun mmg rase was2 gak.ada ka after 2 weeks.tak jumpe lagi plak tu.

The relationship goes very fast mase tu. Kami telah declare as a couple on 17 April 2008 (dah propose baru ajak couple) and finally mata bertentang mata on 6 Mei 2008.
Mula2 jumpe tu saye jemput dier kat Melaka Sentral. Breakfast kat McD tapi yang kelakarnye kitorang tak reti bercakap biler jmpe. Yerlah dah biase borak through phone kan.hehehehe.lepas balik from jupe tu kami boleh sambung bergayut...lagi byk citer through phone sbb mase jumpe masing2 malu2 arnab.

Semuanya memang laju ngan popeye. Family dier first time datang and terus merisik. Tak tahan sungguh. Bertunang pada 25 Jan 2009 and tied knot on 25 Dis 2009.

Begitulah kisahnye cinta kami yang simple n pantas. Mungkin sebab kena pada masanya and jodoh dah ditetapkan.

To my dear darling hubby,
Luv u so very much
I do not deserve to have you
But I try my best to be a great wife,soulmate,friends, partner,spouse,roommate.....
I try my best
Please luv me until I die because I know I can't live without you.
Thank you for loving me....

Thursday, January 28, 2010

Malam Berinai

25 Disember 2009
Lepas dah settle nikah tu around kol 7, terus mandi cuci mekap segala n ready for next mekap. Malam ni pakai baju special (memang dah berangan sejak tau erti kawen lagi.popeye pon dah takleh cakap ape). Baju baba nyonya and sanggul lintang (gambo sumer dalam previous entry). warna peach.mmg cantik.sbb nampak klasik n tradisional. malam ni just berarak and bersanding jek.mula2 ingat nak bakar bunga api (yang jenis kampung2 tu dalam buluh). tapi atas nasihat pihak Bomba dan yang sewaktu dengannya, ia terpaksa dibatalkan.
simple je majlis ni.
berarak dalam pukul 9 then pukul 10 dah settle. but what I wanna share.rase diri ini sgt perantin bila memakai baju ni.tatau nape.even orang keliling pun cakap.I look stunning. betul tak Intan? (baik cakap betul nanti aku report KPM kau ade belog)
tido awal that nite sbb nak ready untuk esok.

note : pesanan kepada bakal pengantin. Jgn tension2 and just accept klu things won't happen like we want.just go with the flow. me slalu remind myself and alhamdulillah takde eye bag, takde jerawat huduh n badan sihat sepanjang majlis.sbb selalu calm myself and think positive. ;)

roaming

mr popeye di Singapore
klu ikut peta mmg lagi dkt
sbb hujung semenanjung Mesia ni je
compare ngan Labuan sane tu kan
tapi kan
nak contact tu sgt la mahal
uwaaaaaaa
tolongla cane nk ckp ngan dier kat Singapore sane
dpt murah sket
tolong bg idea camane....

Sunday, January 24, 2010

IT's A MONTHVERSARY

sekejap sungguh masa berlalu

dah sebulan kita menjadi suami isteri

event now I can't hear your voice

moga selamat sampai Singapore

note : baru dua minggu lebih dier on board.....duh

Saturday, January 23, 2010

25 Disember 2009

Solemnisation Day

Hari pernikahan yang penuh dengan debaran (especially for the groom la kan).
Pagi-pagi lagi dah bangun.My BFF mmg dah sampai the nite before so dierla penawar hati beta yang dup dap dup dap. Kak Yati (kakak andam) akan datang pukul 3.30 sebab plan nikah pukul 5. Semua orang busy masak untuk malam ni punye event. Masak sendiri ye sebab Hjh Habsah mmg tak puas hati kalau tak dapat jamu masakan rumah. Sian akak and abang Mahdir yang bertungkus lumus. Me nak tolong banyak2 pun tak dapat sebab orang dah bising pengantin kene dok dalam bilik.
Dalam pukul 3.30pm Kak Yati pun sampai. Okla pung pang calit sane sini semua ready around 4.30pm.Mmg ngam2 la. dalam kul 5pm belahan jiwaku pun tiba......
Tunggu plak Tok Imam dalam 15 camtu. Mase nak mintak tandatangan me memang kelakar sangat. Sebab Tok Imam masuk bilik dan yang dibenarkan dok dalam bilik ialah dier, ayah and dua org lagi assistant. Ramai tanye lepas tu awat lame sgt Tok Imam dalam bilik? Adjust mekap ke. Hahahahaha.....Tok Imam tu mcm risau sebab my future hubby is a seaman. Keje dier yang merayau sane sini dan akan selalu meninggalkan isteri....banyak kali Tok Imam tanye sanggup ke kawin dgn org camtu. (sanggup Tok, jiwa dan raga kuserahkan.hehehe dalam hati ajela). So settle me dalam 15 minit baru upacara pernikahan dilangsungkan.
Mase sebelum nikah ni orang dok tanye nape me like relaks jek.Tak risau ke...nak risau ape bukan kene salam Tok Imam pun. Cool saje okeh. Dalam pukul 5.45 camtu tetibe sumer orang senyap. Alhamdulillah dengan sekali lafaz telah menghalalkan ikatan ni. Memang syukur sesangat.
Then org suruh bride keluar untuk next process plak; taklik and so on. Pas tu popeye pegi solat sunat syukur. While waiting for him, my MIL hulur hand-bouquet. Actually we plan that popeye akan bagi the bouquet mase acara batal air sembahyang. I'm quite blur sbb dah lari dari plan.Agaknye MIL menyampah kot sbb bunge tu berjela (hehehe....idea merepek saye tapi I loikee it).
Popeye pun settle solat, serahkan bouquet (yang me dah pegang). bagi mas kawin. pakaikan rantai leher. ini lagi satu hal. popeye lom hilang neves lagi so dier menggigil. rasenye ade 5 minit dier try to cangkukkan rantai tu until ader org tolong.tue la org suruh test tamau kan dah kene bagi bantuan. Bla bla bla....settle around 6.30 pm.

Menu for the event
Nasi putih
Ayam gulai cili padi (N9 specialty)
Daging masak hitam (courtesy to Akak's MIL. sarawak specialty)
Sambal sotong
Sayur goreng
Ikan terubuk masin

Note: lauk sold out sbb mmg crowd. Tak sangka plak ramai datang tapi syukur its just nice and syukur ramai sudi datang.

two weeks after

four weeks after being married, two weeks after being 'single'. how was its feel?

saye sangat GUMBIRA.....no no......dun get me wrong.perasaan rindu tu belum susut lagi.tapi dah tau how to put it aside. sepanjang dua minggu ni I try my best to fill the emptiness. mcm2 la kene buat. bukan senang passing this phase tau and I did cried twice ok (huhuhu....susah ye Diah especially mase awal2). part yang paling susah ialah time nak tido.hehehe.....seorang diri peluk bantal.sunyi sangat.oh ye lupe nak bagitau popeye dah takde line sbb dier mmg betul2 di tengah lautan.so tonite the first nite I couldnt hear his voice before sleep.tu sebab pukul 12 pon tak tido lagi ni.lullaby dah tade ;).
life as a wife (even for less that a week we are 'together') nothing much changes happen. among it; ade curfew sekarang, ade PIL yang nak pi jengok, title Cik sudah tiada lagi) itu saje rasenye sebab mmg dua minggu kejap sangat.
tapi being 'single' after married and being 'single' not married is totally different.yelah before this mmg dah biasa kene tinggal.ini kapal ke5 popeye since I knew him but this is the hardest.mmg rase lost sangat bile dier takde. the feeling is totally different.rase mase lambat sangat berlalu.biasenye one week dah ok tapi kali ni two weeks feel miserable......... :( . now I know why wifey of seaman really have to have their own interest or other commitment to fill their time.

tadi pegi wedding Lina, luvly wedding. Selamat Pengantin Baru to both of you. Alwayz been heard before my wedding is-Marriage is patience and give-and-take. So I pass it to you. May you both live happily ever after.

Tgk wedding orang rase mcm nak buat entry wedding......ok next post!

Wednesday, January 13, 2010

blues

baru balik ofis and dunno what to do.online mcm best.I am depressed....hahaha.without any reason.errr ye ke takde reason.ok ok tau dah sbb my beloved hubby is not around n beloved money also not around (motifff nk citer kat sini)
tapi tiap kali aku berperasaan begini mesti org di sebelah sana juga dalam keadaan yang same.popai (ejaan intan) tengah demam panas di offshore.what can I do and what can I say???doakan saje la dier sihat cepat.sedih mmg sgt sedih tapi demi rezki kenela kami berdua kuatkan hati.dia dah bercuti lama sangat so kene naik keje cepat2 supaya reputation ok.siape la tak sedih kan genap dua minggu jadi suami isteri dah kene tinggal.tapi kene kuatkan hati......
aktiviti during weekdays adalah membosankan.keje-balik-mandi-tido.i manage to sleep at 9 everyday tau.yerla aper nak dibuatkan di kala hati kerinduan.cewahhh.layan ajela makcik angau ni at least until next week.mmg setiap kali popai sign on ini lah keje aku.meroyan sorang-sorang while dier plak akan demam panas.eeeeeeeverytime.masing2 punya cara untuk menyesuaikan diri.pastu barulah.....yiiiihhhhaaaaaa.
plan nak pegi pasar malam pas maghrib ni.nk beli hati lembu mintak mak masak ngan cili api.mkn ngan nasik panas n kicap.fuhhhhhh.till then........

Monday, January 11, 2010

rindu

rindu
menyapaku kembali
menggigit gigit tangkai hatiku
menyekat ruang nafasku
menjadikan aku lemas

rindu itu
bertandang lagi tanpa segan silu
bertemankan kesepian
beriringkan kesunyian yang tidak bertepi

rindu lagi
yang kurasai setiap kali
saat dikau pergi jauh dari sisi
meninggalkan tulang rusukmu yang bengkok ini

namun walau rindu
akan diubati setiap kali
dikau hadir kembali menemani
masih jua
aku nanar
aku resah
aku kehilangan
aku kerinduan........

Sunday, January 10, 2010

yes...i'm single again

hi darlings.as you can see I have change my tickers.one is the good and another one is bad.now i am married for more than 2 weeks (still cant believe it that am belong to somebody). but popeye had leaving me for Setia Jaguh for about three months. ermmm...it only 3 days but feel like thousand years.sigh......
I am strong......I must strong.because since the beginning I knew him, he's doing this job.instead, before we going further i've thinked bout this.what can I say.To gain something...you must loose something.never mind I am use to it.
Alhamdulillah....ever since he's away my schedule is full. on Friday I sent him to his office. On saturday I spent whole day (until 10 sumthing ok.Sori popeye.never do it again) with Tania. She is moving here and it is good because I have somebody to lepak2 n doing things. Tania will be teaching in UiTM Alor Elephants(like she said).hehehe...dun worry Tans.Alor Elephant pun happening as long as we know how to make it. We went to find her clothes for work, jalan2 to MP, back to my place because Tania ask my mum to make his baju kurung. Finally we lepak2 at the beach in Pengkalan Balak with unexpected ikan bakar celebration. Back to our 'reunion', its have been nearly 5 years since we lepak together but it was a great one. We flash back to our old days and discuss many issues. didnt realised its almost 10pm. Its beyond curfew.ok ok sori popeye. I promise will never do it again.
On sunday i spent the morning to do laundry, kemas2 sket and reading.(the things that i love most in the world) .kind of soothing where u have your own time and reading. Now i'm reading Jaja & Din by my favourite author, Kak Su. Not finished yet but am struggling to finish but at the other side,kind of sayang to finish it soon because it is good fiction. Kene melawat bookstores slalu2 lagi pasnih. Afternoon i went to my cousin place to return some stuff that I borrowed for my wedding (alamak citer wedding hutang lagi.takpe2 pasnih).right after that shoot to Tesco because Tania and one of our friend, Hadi is here also. Had a great time with them and back home ngam2 kol 7.30 pm.pheww...sket lagi beyond curfew. At nite watched AJL but couldn't watch it until finish. So sleepy and manage to sleep at 11.30. Good that I can sleep without have to think about popeye. Anyway miz u so much popeye.
Now I'm still on Monday Blues. Manage to make to do list and quarteraway to finish it. Jgnla penyakit M berleluasa. not good....
till next entry.daaaaahhhhhh

Monday, January 4, 2010

my wedding


lame tak update kan.ampunkan ajelah bridezilla. alhamdulillah ape yang dirancangkan selama berbulan-bulan ni telah berjalan dengan lancarnya pada 25-27 Disember 2009. here the tentative...........

25 Disember 2009 : Akad Nikah lepas Asar
: Majlis Berinai lepas isya'
26 Disember 2009 : Majlis bersanding
27 Disember 2009 : Majlis Bertandang

Here some sneak picture that manage to be captured. The rest......tak sempat. Mmg tak cukup kaki dan tangan. Kalau perantin leh amik gamba, nak je pegang camera tu.



Malam Berinai. Baju Baba Nyonya Sanggul Lintang (this one feel sgt perantin tau.tatau y maybe coz of the baju)

Me n pengapit aka photog aka PA aka kitchen asst. aka teman sekatil. Luv u bebeh.


Berarak mase malam berinai. Plan asal ade bunga api tapi for safety reason kene kensel. Sayang kan tapi nk wat camane.


Malam berinai lagi.......... kat pintu gerbang


Menanti pengantin lelaki untuk bersanding.


Inai tak berape nak merah. Now i know why. Tapi okla tu......

Shoes n flower......luv em. Kasut yang regenye RM40 saje n the bouquet by the groom.RM100 regenye (tau sbb pilih sendiri tapi mr hubby tlg bayar)


majlis bertandang. Pakai baju songket tabur maroon. Kasut hantaran lagi you new family. So total 12 of us in the family.2010 tatau lagi........
So far alhamdulillah sumer berjalan lancar. I'm happy with all the planning and its happen nicely. adelah kurang sane sini but still I think it is the memorable moment in my life (of course b'coz i'm the bride.hehehe) Permulaan tahun baru, permulaan untuk new phase of life. Nak citer byk lagi tapi till to next entry. Masih nak adjust timing yang makin berkurangan ni.
daaahhhhh ..........