Thursday, October 15, 2009

soka atau sedih

malam tadi call popeye. dier kate ade satu berita. tatau nak kate good or bad news. berdebor ek....dier diam jap. lagila acik berdebor.berita ape yang neves sgt nak bagitau ni. (dier ok ke?keje ok ke?ataupun mak dier dah carikkan dier calon ke...erk imaginasi sudah pergi jauh)
katenye.....

I'M COMING HOME TOMORROW!!!!!

terkedu jap. dier on board pada 23 Julai lepas. so belum cukup 3 bulan. eh....happy gak sebab windu dah tahap gaban nih. eh.....belum abis buat makeover cane nak jupe ni.eh....happy ajelah.kan dah tak jupe dekat 3 bulan. sangat happy woo.....
tapi kan.....
our wedding is another 2 n 1/2 month. there is big probably that he'll be back to job right after our wedding. waaaaaa......jadi pengantin single la nanti.

tabah ajela.....tapi mane buleh seminggu jadi isteri dah kene tinggal

WAAAAAAAA

Wednesday, October 14, 2009

semangat

tengah menyeru semangat kerja di pagi hari

uiiiii semangat kerja......mehla datang
hehehe......jangan malas mei
keje tu kan punca rezeki

motip letak gamba?????
saje jek.kunun2 perasan ayu la......

menziarah lepas kawin aka monyombah


ok entry sebelum ni ade citer pasal menziarah lepas kawin ataupun dalam bahasa nogori, MONYOMBAH

adat monyombah ni memang dah lame diamalkan oleh my family (especially belah emak yang berasal dari N9). ade gak yang panggil 'NYALANG'. unik kan name tuh. monyombah ni ialah perantin baru pergi melawat sedare mare diorang. tujuannya untuk ucap terima kasih la sbb susah payah time kenduri n jugak untuk kenalkan new member of the family. dulu2 ia adalah satu kewajiban pagi setiap perantin baru. kengkadang siap ade escort mcm emak ke, kakak ke. pegi monyombah ni pun jadi satu event sbb perantin kene bwk ni ke setiap umah yang diorang pegi.

credit to bakulsia.com

bakul sia ni akan diisi dengan mcm2 makanan kering spt dodol (bahse eksotiknye ponganan), wojit, denderam dan ape2 ajela yang sesuai. ia dipanggil borokek. ye mari belajar bahse N9.
mmg plannye kalau lepas kawin, my parent nk idopkan this tradition sbb dah ramai perantin yang lupe pasal adat monyombah. for me pun...no hassle. kalau adat tu bagus n x menyusahkan.why not. sbb klu kite melawat sedare mare, berkenal kenalan ni kan bagus. leh tau orang tu siape. ape hubungan dier ngan kite. kete ape dier pakai. ups teraksi kak nam di situ.takdela nanti jupe berselisih bahu pun tak kenal sedare mare.
tuela sebabnye raye taun ni baju lebih sket. ader 6 pasang you...mmg best. siap ade kain lom jahit. xpela mak.anak mak ni dah biase pakai baju out of date. hehehe.....soh belajo menjahit malas. so kene la tunggu mood mak tu rajin untuk jahit.
untuk anda di luar sane. marilah kite monyombah selepas kawin......

Tuesday, October 13, 2009

raye ade lagi ke??




hari ni sumer orang pakai baju raye





sebab hari ni jamuan aidilfitri UTeM





nak tunjuk gambo je







ni baju raye ke-3 tahun ni



mmg saje buat baju banyak



nanti senang nak menziarah after kawin (family tradition)

ni plak mase jamuan raye last week kat my department. ni saje gambo yang ado. tak perlu nak jeles tau sbb di sebelah tu sumer dah ade yang punye. gambo satu jek so itulah ajelah yang boleh tunjuk.

maklumat selanjutnya nanti ye........

Wednesday, October 7, 2009

ribut

bukan ai yang ribut
citernye semalam popeye call
borak2...
he's on the way to location
from labuan to the platform
bintulu di tengah2 dan ade line
mmg rutinnye dier akan call
tapi semalam kat bintulu dier cakap mcm nak cepat2
rupenye ribut nak start
katenye dah 3M ombak time tu
xleh cakap lame2
risau kan
tapi dier bleh relax lagi
moga xde ape2
AMIN....

dazzling one day off

semalam bercuti-cutian.saje je nk settlekan ape yang boleh. ingat boleh lajak bangun lewat sket. tapi pagi2 ayah dah kejut ingat terbabas. aiyak...very la daddy's daughter. dah beso panjang pon ade orang jage bangun tido sume.....so alang2 dah bangun awal. teringin plak nak makan megi goreng..mmg yummeh. tapi takleh amik banyak2. half portion jek (mohor2 besa dah tetapkan)....isk isk isk.pas makan cepat2 basuh pinggan sebab tamau ngadap megi yg sedap tu lame2.....
ape nak wat eh.....mmg plan nk pegi Melaka. jln2....sbb my dearest loveydovey dah masukkan some amount as a birthday present.

ye 3rd October is my 27 bufday. clap clap clap

pencapaian sepanjang 27 tahun hidup

karier = good (in a government. menjadi kebanggaan ibu dan ayah.chewah)
love = ni pun good (nak kawin hujung taon ni...yay!!!!yahoooo!!!!best!!!!!)alamak terlebey di situ
family = cane eh.akan ade family baru.(serta ahli2 baru.erkk....) skang pon dok ngan family. so sila buat conclusion sendiri
life = happy ya ya
harta benda = kete sendiri yilek .... umah sendiri yilek.xpe2 tgk lagi lima taon cane progress.

celebration bufday tadok. sumer org bz. sambut sendiri jek. kek pon potong je kek dalam peti ais. cuma ayah beli sate jek.makan same2 ngan family. that was 3 October 2009 for me. okla....dah tua pun nak mintak lebey2. tapi ngan popeye no excuse. kene mintak gak......(ade adegan drama gak arituh.tapi dah settle.hehehehe....salahkan pre menstrual syndrome)

pastuh kengkonon nye cuti ler semalam nak celebrate bufday sensorang. kesian kan.xpe xpe.....yang penting enjoy. kuar umah after bekfes supaya tak pk makan jek. pegi survey kad kawin kat Melaka. actually dah tgk on9. tapi tak puas ati sbb xleh pegang. mmg murah especially yang area KL nun. cantik2 plak tuh. kat Melaka ni limited n mahal. tapi boleh tgk2 n pegang2...cane tuh. bincang2 balik. better on9 ler. tawakkal sajork......
pastu trus pegi MP. gila gigih jln sensorang pepagi kan. gamba xde ye. card reader sudah ilang. sapo ntah rembat.....so jalan aje la.ingat duit yg popeye bagi nak beli perfume. then tersangkut plak kat kaunter EL. buat makeover. dan dan beli base so senang nak apply. beli ni bukan ape sbb popeye dah beli set mekap ala mak andam untuk hantaran. tapi set tu xde base. mmg kene beli la demi nak menghabiskan mekap tu nanti.hahahaha...sila sedapkan ati sendiri after damage that have been done. mmg simple n cantik. senang nak apply. lepas ni melawa je la keje nye ye. pas make over ni ade amik gambo. tapi tuan sponsor tak bagi letak. dier belom tgk lagi jadi org len xleh tgklah (dah rase bahang2 nk jadi isteri orang neh).nanti da dapat green lite boleh reveal here ok.
pas mekap bagai lapo plak. ape yang healthy di perut n poket ni. pegi Kenny Rogers.makan sorang2.hahaha....seb baik dah beli novel. ala2 mcm have my own sweet time ler. besh makan kenny rogers ni ek. sedap n perasaan guilty tu sket aje...(aternye healthy kan)
dah boring pusing2 MP tuh silalah pulang ke pangkuan korge. tapinye kene singgah dua tempat ni. memula nak singgah kedai mak andam. bayor deposit.
aku amik mak andam yang mekap time tunang ari tuh. kedai dier kat Tg Minyak. sampai2 je situ tgk polis ramai. cuak gak. tp kak pah (the mak andam) penah cakap yang dier nak andamkan anak ketua polis. aku ingat mesti nak prepare utk majlis tu ler. sampai atas...tgk polis tgh amik statement. kak pah dah mengigil. aku tegur dier terus air mata mencurah curah. kak pah kene rompak rupanya. bersenjata. si durjana tu ala2 customer dier la. agak2 nk deal tu terus kuar pisau. kesian tgk kak pah.....mesti trauma.klu pk balik seb baik x pegi awal. dgn bwk cash banyak camni....tak pasal2 terbabit sekali. alhamdulillah...duit tu masih rezeki kami (duit popeye tu). dunia dunia.....sumer dah tak selamat.
dah dekat tu singgah umah parents popeye. dgn mekap tebal pegi umah future in law. diorang pon agaknye pelik nengok apesal le bakal menantu aku ni tebiat ke. mekap ala2 nak pegi dinner. buat lagak biase aje la. cover line. tapi dalam hati mmg nak tergelak besor dah. tgk reaction diorang....borak ngan diorang lame gak. ade sejam lah. citer pasal umah yang baru renovate. pasal jiran2 yang busuk hati. tak puas hati umah dah cantik. ini macam pon ada ka. patutnye kite happy tgk jiran kite senang. yang diorang ni leh plak tak suke. tobat lah wahai Hamba2 Allah sekalian......
balik umah dlm kol 5 lebey. mak dah gelak2 tgk muka mekap tebal...hihihi orang tak penah mekap. biler mekap sumer orang pelik. termasuk diri sendiri....gitulah citer satu hari yang sgt colourful

tinggal less than three month.......berdebar plak rasenye.