Friday, May 8, 2009

jage uwan

uwan aku yang kanan sekali dgn family pakcik aku
since my parents celebrate mother's day at borneo so i've to be a nannysitter.uwan aku ni umurnye dah 81 tahun.anak ade tiga.jadi balu at the age of 40.atuk belah mak aku meninggal dah lame.aku pon tak penah jupe.so since that uwan aku dok umah anak2 dier la.tapi mase pakcik aku yang bongsu kecik2 diorang dok same ngan kami.(kirenye mak aku menanggung mak ngan adik dier skali tu pasal la dier kene jd superwoman.refer entry sebelum ni ye)

ok uwan aku ni menunye senang je. nasi n sambal tumis ikan bilis or ikan goreng.nasib baik.so pepagi lagi aku dah bangun masakkan nasi utk dier.tapi dier ni kene menyusu pagi n petang sometimes malam pon nak gak.hehehehe.....mcm baby kan.

uwan aku ni sgt menjaga kebersihan and kecantikan tau.sebelum tido dier akan pakai losyen dulu sampai sekarang ye.penah gak dier abihkan body butter aku.nasib baik diganti.tapi ape2 yang psl beauty ni dier mmg suke.ubat ke supplement ke tayah ckp la.mmg dier dah try sumer.tapi aku tgk kulit dier mmg cantik walaupun dah tua.agree tak???tgk pict dier ye......





sejak aku jadi nannysitter ni aku berjaya wat research.tgk hasil observasi aku nih.



orang tua vs baby

kuat tido kuat tido

minum susu minum susu

pangai takleh kawal pangai takleh kawal

kuat merajuk kuat merajuk

pandai bersungut hehehe budak kecik tak ble

sekian entry saya yang marathon ini.ade satu lagi tapi ade masalah teknikal kene hold dulu.
intan dah puas hati lom?????


orang orang vietnam

lame dah aku perap citer ni tapi interesting






ok ade skali tu org vietnam datang melawat tempat keje ni.diorang nak establish satu tempat yang bagi latihan untuk rakyat mereka dalam bidang perindustrian jadi diorang nk tgk la how negara kite buat.so aku jadila pengiring dorang mase ni pegi melawat makmal sumer.


rase mcm gergasi dlm pict ni especially compare ngan org sebelah aku tu.



kat lab.diorang datang bertiga.memasing blaja tinggi tau.yg tgh tu ade PhD.tp sayang english tak bape terer.

diorang mmg impress dengan usaha kerajaan kite nk majukan bidang perindustrian negara.tgk kos untuk beli equipment buatkan mulut dorang dah oooooooo je memanjang sambil angguk2.bangga gak la aku ngan tempat keje aku nih.






diorang ni tak fasih ckp omputih.ade sorang tu je yang faham.as we know vietnam just recover from war.so mmg they all kene mula from basic tu develop their country.but i salute with their effort to come here and learn from us. diorang ni bukan muda-muda lagi tau.dah 60 lebih umur.klu kat mesia dah relaks lepas pencen main ngan cucu-cucu.tapi they still gigih demi nk bangunkan negara diorang.






klu pk balik kan kite pegi keje,balik keje for our own sake.for our own leisure.have we ever thing tak to develop our country.yes la kengkadang tapi sanggup tak kite pegi keje balik keje klu gaji takde.mesti susah.mmg different ngan they all sbb they wanted to give something to their country.diorang masih lagi bersusah payah walaupun dah tua.nice to meet them n thinking of going there in da future.mcm best je rasenye dah ade network kat sane.

sedara ke pakcik ke

tadi aku pegi bank.nk settle few things la.pastu terjadi la dialog begini kat bank tuh

kerani : keje kat mane

aku : kat bla bla bla

kerani : en.... keje situ lagi

aku : keje (dlm hati dah agak org ni msti nk bgtau dier kenal org2 besa kat sini)

aku diam dan khusyuk mengisi borang

Kerani : saye dulu pegi umah Prof. Dr........ besa umah dier

Aku diamkan dan mengangguk aje.sbb dalam ati aku berkate la...mmg aku tau kau kenal ngan orang tu and orang ni.tapi tak perlu nk bermegah k.

Mesti anda sumer pon penah jupe org yang sebegini kan.yg kunun kununnye kenal orang ni.kenal orang tuh.nak menunjuk la kununnye.hei aku kenal pak lah tau.datuk najib pun aku kenal.dorang je tak kenal aku.tapi sebenarnye what is important is who you are.doesn't matter la pakcik kau orang tu ke.orang ni tapi klu your moral and attitude tak bagus.tak guna gak.yang penting kite sentiasa sedar diri dan tidak bermegah sane sini.kengkadang orang yang related to you tu pun bukannye nak sgt jadi org yang kenal u but they have to.

sifat berlagak....perasan......tak sedar diri ni mmg byk dah aku jupe.itu membuatkan aku sentiasa sedar siapa diri aku.aku akan berusaha to be somebody yang people will refer to bukan aku je nk refer orang tu orang yang related ngan aku.bagi aku org2 yg hebat yang kiter refer tu....they have done with what they are doing.so jadikan motivation supaye kite dapat jadi sehebat itu.



this is the monumen that build somewhere in pahang,kat kg ayah aku.Mohd Sidek tu atuk aku tau.bukan aku nak menunjuk ke ape but aku nk menunjukkan kebanggaan aku towards my late grandfather.its encourage me to strive to be success so that when i leave this world, the world will remember what i've contribute.

Amin

Thursday, May 7, 2009

emak

Sempena Hari Ibu ni nk buat satu entry khas untuk emak

ade orang panggil ibu, mama, mummy, ummi tapi aku mcm biase panggil emak.

klu nk rase feel jadi emak aku tatau tapi aku rase mak aku ni mmg superwoman

hihihihi.....

mak aku dier sangat talented dlm byk benda

dier cikgu tadika.....so mmg sgt keibuan

dier bisneswoman:pinggan mangkuk,baju,household......so mmg bisnes minded

dier tukang jahit.....so dier mmg kreatif la bab kerja seni

sumer tu la yang jd income untuk bantu ayah membesarkan kami

heheehehe.....windu plak rasenye sbb akak dah kidnap mak bwk gi kuching.sambut hari ibu kat sane.ada ka....abih aku sambut hari ibu ngan uwan aku jelah.

mak aku mmg agak tegas garang.tau takot dengan kami sumer.but biler kami dah besar2 ni kite leh jadikan kawan plak.mak penah cakap mase kecik dier kene la tegas sket sbb nk disiplinkan kami.bile dah sampai mase dier bolehla lenient sket sbb dah beso n boleh PK sendiri.betul gak tuh...sekarang ni aku rase mak bapak terlampau bagi muka kat anak2.slalu aku tgk bebudak kecik dah biadap ngan org tuer.that is wrong ok.moden is moden but adat ketimuran tu jgnla diabaikan.ceh suda jadi penceramah plak.

pecaye tak doa ibu ni mmg makbul.hehehe...aku mmg pecaye sgt sbb mase aku tgh sibuk2 cari keje dulu kan mak slalu doakan aku dok ngan dier.yes mmg dimakbulkan sbb aku dpt keje tetap kat bumi bersejarah ni.even aku ade dapat keje tp jauh sket suddenly mesti tak jadi.bukan satu keje tau.2 3 gak yang dah dpt n x jadi.keje yang best2 plak tuh.ish mmg makbul sungguh

so untuk mak...

mei doakan mak hepi selalu, dimurahkan rezki dan cucu yang ramai, sihat dan bahgia selamanye. lebiu mak.

Wednesday, May 6, 2009

blogger tak tegar langsung

tadi dah eksesais tangan ingat nk start menulis
banyak mende nk update nih
tetibe setelah register
bos panggil
lamunanku terhenti
later later ye pembaca
kerana ai tgh praktis nk jd superwoman
yg workaholics tetapi tetap wanita mithali
kekekekekekeke......