Thursday, April 23, 2009

5W 1H

I've been already asked about my big day will be

Who???
Me and him la of course.

When???
Tatau sebab lanun masih menjalankan operasi di tengah lautan. If i tell you the date there is a big potential that I'll be alone during the big day

Where???
Planning the venue but not confirm because popeye have to mengadap Mohor mohor Besar Raja raja (raja dier la since mine was settle)

What???
.....................

Why???
Because i'm really into him rite now(tolongla balik doreh ha........)

How?



teeeheeee i loike this.........

and to tell you the truth

I'm sick and tired of all this. (hahaha........ matila klu popeye tau sbb dier kat atas kapal tuh tgh pecah kepala memikirkan idea for wedding)

But wait.....there shouldn't be blame on because



  • he is not here and I'm thinking with syok sendiri

  • everything must not yet be confirmed until he get here which I dunno when

  • the date is not set but it is soon (warrrgghhhh notice at least 3 bulan ye)

  • the most important thing is popeye bgtau duit lom cukup lagi kerana kapal yang tersadai akibat ribut tropika yang melanda (make sense ke??.do make sense because i'm bridezilla okels)

HUH sapela yang sanggup nk jadik wedding planner aku neh......anyone interested????

Tuesday, April 21, 2009

Men and Women are Hard Wired Differently and respond differently.

1. Men are from Mars, women are from Venus
Men and women are very different in the ways they think, respond and behave. Understanding these differences helps relationships. ‘We mistakenly assume that if our partners love us they will react and behave in [the way] we react and behave when we love someone.’
2. Mr. Fix-It and the Home-Improvement Committee
Women complain that men don't listen but are just looking to provide solutions. Men complain that women are always trying to improve them and the way they do things. Men value power, competence, and achievement. They need to achieve results by themselves. Women value feelings and the quality of relationships.
Women should not offer unsolicited advice to men as it would seem critical and unaccepting. Men must listen to women without offering solutions but in order to understand what she is going through.
3. Men go to their caves and women talk
Men deal with stress by retreating to their caves: they become more focused and withdrawn. Women become more overwhelmed and emotionally involved. They want to talk about problems.
Men don’t burden others with their problems—they feel that they need to solve them alone. They can lose awareness of everything and everyone around them and become distant, unresponsive, and forgetful. Women resent this but need to have patience.
For women, sharing problems with others is a sign of trust. They openly share their feelings of frustration and hopelessness. Women are not looking for immediate solutions but want to be understood. When women talk about problems, men feel that they are being held responsible. He should not offer explanations or solutions but listen to understand.
4. How to motivate the opposite sex
Both men and women are motivated by love. Men feel loved when they are needed; women feel loved when they are cherished. To become motivated men must always feel trusted and appreciated. Women must constantly reinforce the message that the man is needed. Women need to feel loved and cherished. Men should show empathy and compassion.
5. Speaking different languages
The languages that men and women use have the same words but different and often confusing meanings. Women speak in metaphors and generalizations. If men speak at all, it is very literal and they interpret women in the same literal way.
A man talks only to convey information. A woman talks for many more reasons and complain that men don’t talk. Women should support men in their caves by going off and doing something with their friends. Men should explain why they’re not talking.
6. Men are Like Rubber Bands
Men get very close to women and then pull away. After fulfilling their need for intimacy, men feel a strong need for independence and autonomy. After fulfilling that need, they will once again feel the need for intimacy. Men constantly alternate between needing autonomy and intimacy. When a man is pulling away he should be left alone.
7. Women are Like Waves
A woman's self-esteem rises and falls like waves. When her self-esteem is high, she has plenty of love to give. When she feels low, she is unable to be as appreciative and accepting of her partner. When a woman's wave crashes a man should go out of his way to support her. He must listen, validate her feelings and give reassurance.
8. Discovering our different emotional needs
Women need to receive care, understanding, respect, devotion, validation and reassurance. Men need to receive trust, acceptance, appreciation, admiration, approval, encouragement. The best way to get what we need is by giving our partners what they need.
9. How to avoid arguments
They should be avoided at all costs—negotiate, don’t argue. When a man feels challenged, he focuses on being right and forgets to be loving. He upsets her and invalidates her feelings—usually by trying to solve her problems. We need to accept that our partners aren't perfect.
10. Scoring points with the opposite sex
Men believe that they score highly with women when they do something big. Everything, whether big or small, scores one point with women. Women can score highly with men by using their scoring scheme. Big acts of love score many points.
11. How to communicate difficult feelings
Anger and disappointment need to be expressed in a loving way. Love letters are a good way to release negative emotions in a more loving way.
12. How to ask for support and get it
There are three steps to asking for and getting what you what.
1) Ask properly—involving good timing and asking in a non-demanding tone. Be brief and be direct.
2) Practice asking for support even if you expect the answer to be "no."
3) Ask assertively. One of the key elements to asking assertively is to remain silent after making your request.
13. Keeping the magic of love alive
To be successful in relationships, we must understand the different seasons of love. We must not expect our partners to always feel the same degree of love as we feel. We must learn to love our partners through "thick and thin.
Do these references make you angry? Do you feel that John Gray is full of it? Or do you feel his points are somewhat valid?
Anyhow......men are really a complicated creatures above all.blergh......................

Monday, April 20, 2009

small space for me

pagi ni masok ofis




tgk ni terpampang kat pintu




tatau nk describe kinda feeling




but this is the small space for me here
with a package manage wisely, honesty, patience and responsiblity



chaiyyok chaiyyok

Saturday, April 18, 2009

university of life

Program Ditawarkan

Kehidupan Sejagat dalam semua Peringkat



Kos Pengajian

Tak Terbatas terpulang kepada Mod Pengajian



Tempoh Pengajian

Sepanjang hidup



Kelayakan

Semua orang boleh memohon



Sinopsis Pengajian

University of Life menawarkan pendidikan sepanjang hayat untuk diikuti oleh semua manusia di muka bumi ini. Kursus-kursus yang ditawarkan adalah pelbagai merangkumi semua mata pelajaran yang berkaitan dengan kehidupan; perasaan, ketabahan, kesabaran, kesedihan, kealpaan dan apa sahaja yang terlintas di fikiran anda. Pensyarahnya juga adalah bersilih ganti dan mempunyai kepakaran dalam bidang masing-masing. Kadangkala pensyarah mungkin lebih kecil atau lebih muda dari kita namun itu tidak menjadi masalah kerana program pengajian ini adalah universal dan perlu diikuti oleh semua orang.


Untuk menyedari bahawa anda salah seorang universiti ini anda hendaklah seorang yang humble, tidak ego dan sentiasa mengakui kelemahan diri.Kerana kita ini bukanlah manusia sempurna dan sentiasa perlu belajar dari pengalaman yang lalu. Kadang-kadang kita merasakan apa yang dilakukan itu adalah betul sedangkan dalam undang-undang kehidupan itu sebenarnya salah. Oleh itu terimalah hakikat kekhilafan diri dan berusaha untuk mengubahnya berpandukan kepada peraturan kehidupan. Peraturan itu adalah sesuatu yang berat namun kita tidak boleh menafikan bahawa kewujudan peraturan itu penting kerana manusia itu dilengkapi dengan pakej kebaikan dan keburukan. Peraturan inilah yang akan menjadi satu garisan agar dunia menjadi sebuah tempat yang boleh dihuni. Bayangkan kalau tiada peraturan di dunia ini pasti semua akan hancur dan kacau bilau. Itulah perlunya peraturan untuk menjadi paksi kehidupan.

Adakah anda seorang yang boleh ditegur dan sanggup mengakui kesilapan diri? Jika anda tidak berani mengakui kesilapan diri anda ternyata seorang yang pengecut. Keberanian untuk mengaku kesilapan diri adalah salah satu cara universiti of life memberikan kredit markah. Semakin anda tidak mengaku kesilapan diri semakin itu anda akan terus alpa dan hidup dalam dunia ciptaan anda sendiri.

Jadi kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi siswa kepada universiti ini, tak perlu membuat permohonan namun sentiasa sedar akan kekerdilan diri itu di dunia ini yang dihuni oleh beribu-ribu orang yang lebih baik daripada anda.

GOOD LUCK!!!!!!

Thursday, April 16, 2009

malas nk cakap dah

senyap














di PULAU PERHENTIAN














malas nak cakap banyak-banyak dah






















as along as i'm still happy













hehehehhee.......













p/s: intan aku rase spek mung lagi cun dr MNG ler....

Wednesday, April 15, 2009

coti coti.......

fuh...fuh....fuh.dah bersawang Little Pink Book aku nih.lame tak update.keje yang membataskan waktu.untuk bersenang lenang...untuk menelek diri sendiri.klu nk kire to do list...adoi...banyaknye.kire klu pegi saloon nih org kat saloon tu akan wat overtime untuk recharge aku balik.hehehehe.tak kisah lah...yang penting aku happy ngan keje yang banyak nih.itu menunjukkan aku diperlukan di sini dan orang menghargai keje keje aku.

ok nk citer weekend ari tuh. pegi wedding Izyan kat Kluang Johor.memula nk pegi reramai tp last2 cancel so aku dengan bangganya membawa bonda tersayang untuk bersama.yang bestnya aku bwk kancil cinonet kegemaran ramai tu.hahahaha....sumer org pelik sbb aku bwk kete kecik tu.nk bwk kete ayah aku tak konfiden sbb ade problem kat tayar.so aku bwk ajela kete kesayangan aku tu al2 F1.but don worry ade org tukang berdoa kat sebelah so aku rase mmg pemanduan yang selamat ari tu. kenduri dah start mase aku sampai tapi perantin sampai kol 2.alamak kene tunggu 2 jam lagi.so borak2 n mkn2 la dulu.jupe kak Zanne, Dudi n Umayr (yg muke sgt smiley face) n rombongan PBPI yg dtg naik bas.seronok gak kenduri Izyan ni since dier pon anak pompuan tunggal.kelam kabut gak aku nk tgk sane sini.nk cari idea.siap ade budak2 kecik menari lagi.so lah the cute.aku sok sapela aku nk soh menari nih.me, my mum and kak zanne

dudi, my mum w smiley little guy n kak zanne

cantik kan....


ketibaan raja sehari disambut dgn tarian.mmg meriah


pastu ari ahad kene jage booth UTeM kat melaka Mall.ramai gak org yg dtg tapi aku agak frust tgk budak2 ni.especially yg baru lepas SPM. suppose klu nk mohon belajo kat UTeM they all kene mohon melalui UPU Online. tapi bile aku tanye diorang dah isi UPU Online tu...ade yg muka blur lagi.Ya Allah camane ngan future diorang ni klu itu pun tatau.aku tolong gak diorang and advice at least diorang sambung gak belaja.supaye tak ketinggalan.demand keje skang ni makin tinggi tau.




pastu ari rabu cuti, Melaka bersejarah. memula nk kuar tapi biler petang dah jadi tak senang duduk.mane boleh klu kat umah hanya tayangan sinetron dari pagi sampai petang.so petang aku dengan pantas bergerak ke JJ.ingat nk shopping tp tgk manusia ramai ya amat.aku tetibe mcm org menopause pegi shopping.oksigen....aku pon melarikan diri.pegi plak Mydin baru bukak.ekceli ni 1st time pegi n shopping.dapatla aku merembat ape yg patut.yg best beli sket pon dpt free gift.oklah kan...walaupun beli from Mydin.brgnye still same.aku selalu dengar Mydin brg2 dier cepat rosak.but tgk brand la kan.klu brand yg bagus beli kat mane pon tetap same gak.takkanla kilang tu nk wat brg special 4 Mydin plak.



sekianla citer saye utk hari ini.moga anda berpuas ati



tapi ade satu lagi......terima kasih kerana komen membina yang anda berikan.semoga saya tidak menjadi orang yang backstabber.adakah ada pasti ape yang anda dengar dari orang itew adalah fakta yang sahih dan benar????adakah kata2 yg anda lemparkan sudah cukup membuktikan anda seorang teman yang baik???pernahkan saya menceritakan perkara yg buruk2 mengenai org itew di depan anda sedangkan org itew mengatakan bermacam macam mengenai saya?????saya sedang bersabar dgn semua ini kerana semakin saya bersabar, semakin banyak hikmah yg diberikan.syukur.........


moga berbahagia ke anak cucu.........(hehehe..ini komen guru saya klu dier jupe byk kesalahan dalam assignment)

Tuesday, April 7, 2009

r.i.s.a.u.

kisah seorang rakan
yang sama-sama memulakan kehidupan di sini
di baik,prihatin dan tidak berkira
aku senang sekali dengannya(popeye tak perlu jeles ye)
dulu
aku yakin dengan kemampuannya
profesionalisme dan kewibawaannya yang ketara
melambangkan kehadirannya di sini bukan sia-sia
dia insan terpilih untuk menjadi tunggak
bagi tampuk pemerintahan di sini
namun kini
aku risau dengan sikapnya
profesionalisme yang suatu ketika dulu membuat aku kagum
semakin lenyap dek keadaan masa
lenyap dek fitnah dusta
yang dilemparkan oleh sesiapa
aku bingung
aku risau
kerna melihat dia yang semakin tenggelam
sudah hilangkah keyakinannya kepada orang penting itu
yang lebih bijak menilai dan membuat keputusan
dunia ini amatlah luas
dan kehidupan ini amatlah panjang
janganlah kau tenggelam
wahai sahabat
berjuang.....
rasionalkan fikiran.....
kau orang hebat.....