Thursday, November 26, 2009

che teh sudah tiba

finally

my shweetheart will arrive today

(jgn jeles da...u alwiz be my soul, my life, my everything.hehehe)

memperkenalkan che teh......


alhamdulillah

Saturday, November 21, 2009

sekadar luahan

semakin detik bersejarah tiba, semakin banyak dugaan yang datang.namun aku sentiasa bermuhasabah diri. mungkin banyak kesilapan yang telah kulakukan tanpa aku sedar atau tidak.kepada mereka yang tidak menyukai aku.aku tak memaksa untuk anda menyukaiku.yelah tak semua orang sama. cuma aku minta janganlah pula memusuhiku.sebab susah sungguh hidup jika ramai yang bermusuh.kita sesama Islam kan.buat apa nak bermasam muka, tidak bertegur sapa sedangkan masalah yang wujud boleh diselesaikan dengan baik.
semenjak dua menjak ni aku semakin matang dalam menilai erti kehidupan.aku semakin mengerti apa yang ku mahu dalam hidup ini.keutamaan dan matlamat telah kutemui....alhamdulillah semakin banyak dugaan datang, semakin besar hikmah yang tersembunyi.aku sungguh bersyukur dengan perkara itu.bukankah semakin besar dugaan yang perlu ditempuhi, semakin tinggi darjat seseorang itu.itulah azimat yang sentiasa memujuk hatiku yang rawan.

ok ok enough dengan mushy mushy

my wedding is another one month.klu tanye persiapan,oklah bagi aku.tinggal nak rebus telur je...maksudnya hanya kerja-kerja immediate yang perlu disettlekan.last week dapat kad.aku pon kelam kabutla menampal riben kat kad.sebab nak murah punye pasal.kenela DIY sket.macam tak percaya my name appear in the card.dah nak kawin aku ni.dah tuer la....nak tunggu ape lagi.semoga aku akan sentiasa tabah dalam mengahdapi segala dugaan mendatang.sama ada in worklife or marriage life.lately aku selalu dengar orang cakap.marriage ialah kesabaran dan tolak ansur.insyaAllah aku akan pegang kata-kata itu.

minggu depan is Aidiladha.the next week plak is bangcik's solemnisation day.hantaran dier aku nak kene prepare tapi satu ape pon lom siap.hehehee.....minggu ni cat bilik.umah tunggang langgang tayah cakap la.langsir lom siap lagi.mak......jangan siap last minute yek.ayah pon dah sibuk all days lately.kemas itu ini.susun barang2.rase excited sangat dier sebab this will the last wedding in my family.tambah plak pengantin berempat.lagila meriah.....agak agaknyelah.hehehehe..

akhir kate.janganlah memusuhi aku sebab bukan seronok pon nak masam masam muka ni.dahhhhhh

Thursday, November 5, 2009

wedding of the year

mase type entry ni tinggal lagi lebih kurang 1 bulan 20 hari before wedding of the year.perasan ye fara wedding of the year kunun.bukan ai yg bagi name ni.citernye ai will share my wedding with my brother Bangcik.dier ni mmg org dok tertunggu tunggu biler la nk langsungnye.bertunang for almost five years okels.kalau roadtax kene renew empat kali dah.tabah kak as tuh. so tu sbb cuzzin sumer panggil wedding of the year...
like my previous entry
my dear fiance aka popeye dah balik dengan selamatnya on October 16 hari tu.giler cepat balik.wedding 25 December kan.nak wat cane.dah rutin keje dier gitu.terimo yo lah.preparation pon bermula daripada start dier balik.before this mmg tak citer detail pasal wedding kan.so today ai reveal everything

Tarikh
25 Disember 2009 - Nikah
26 Disember 2009 - Sanding (save ur date ya my friends)
27 Disember 2009 - Bertandang

Theme Colour
Mine -brown pink
Him-white maroon

Hantaran
Me to Him
1. Perfume
2. Toilettries
3. Sepersalinan
4. Kasut
5. Quran
6. Jam
7.belt n wallet
8.pudding
9.cookies (thanx darl)

him to me
1. Perfume + make up
2. toilettries
3. Sepersalinan
4.Kasut
5. Quran
6. Jam
7. Handbag n purse

petang tadi 5 November 2009, we have finally settle sumer barang hantaran.shopping di tengah2 bulan sgt menyeronokkan.....we owned the shop today.sumer tau kami cari barang hantaran which is sweet.yes i love the moment when people ask.nak wat hantaran ye.then bile nak kuar kedai sumer wish Selamat Pengantin Baru.(yelah dah berjaya wat sale lumayan hari ni ye)
knowing popeye from day to day.semakin stranger him to me.no no no...it doesnt mean that we are stranger but for me it is nice to explore our loved one from day to day.excited tau sbb nak blaja benda baru.shopping kat melaka jek.acik malas n tatau jalan key el nun.beside barang2 yg nak beli pun yang biasa2 jek.xde yg hebat2nye.kami impikan majlis yang sederhana sahaja.yang penting family gathering n semua tetamu happy.expectation very high. (this is first wedding in his family,mine plak the last one n dua pasang perantin lagi)we try our best to make it as simple and memorable.moga semua dipermudahkan.AMIN

continue

Mekap n baju both side-Butik Persada Impian Tg Minyak
Photog -Fadliaris
Food nikah-gotong royong
Food kenduri - Catering by Ayah's friend
Canopy-bechik's prop (ye my brother buat gak canopy service.iklan neh.)
Goodies -done
baju-sewa n buat done
hantaran-buat sendiri yang simple2 jek

cakap pasal canopy, if you brother buat canopy service doesnt' mean la canopy tu ala VIP-indah-anak-raya-scallop-grand yang dipasang.takde manenye.during my engagement bangcik dah janji nak bagi canopy yang paling grand di Bkt Terendak ni tapi end up siap kene ikat kat pokok kelape takut terbang,alas hanyalah langsir umah dan meja ado2 aje.kerana bisnesman tu lebih mementingkan keuntungan daripada adik seniri.khemah yang cantik2 telah disewakan.dahsyat tak dahsyat la orang bisnis ni kan.so prepare for the worst.hai bangcik...bangcik

ape lagi yang tertinggal yek.tolong bagi opinion sumer

blogger tak blogger sgt

zreeeettttttttttt......(bunyi vacum sedut sawang)
hehehe....niela dier tuan punya yang kengkadang bersemangat kengkadang bersemangit nak update.orang ade blog awak pon nk ade gak.tapi tenggelam timbul ajelah.seb baik tak expired.
kali ni nk borak sket. this is truely my opinion.kalau rase nak menyampah ke, marah ke, kecik ati ke, tak suke ke.pleaseeee forgive me.this is my own opinion sahaja.tdak berkaitan sama ada yang masih hidup atau yang meninggal dunia.
baru2 ni me pegi course kat Putrajaya. 3 days Course on Interpersonal and Communication Skill. the speaker is Haliza Mohamad. she's such a good lady.great idea, great experience, great approach n the most important thing.....great ENERGY she had. i'm lucky to met her. not to forget new person that i met...kak aieza, nas,kak fairus, encik pauzi,che mat,kak salbiah (sekadar menyebut beberapa nama).peserta kursus ni pun from different background.it was a great experience sbb i can widened my experience n view.
so it is about communication.everyday kite berkomunikasi.bkn kat tempat keje aje.kat umah.kat pasar.kat sekolah even kat mane2 kite akan berkomunikasi.komunikasi bukan cakap jek but including body language,telefon,sms,surat.kite mmg tak dapat nak lari drpd berkomunikasi. but what i saw now is people tooo much dependent on technology to communicate.SMS.FB.blog.tapi without kite perasan makin lame communication tu jadi bertambah tak cantik.i mean klu dulu kite nk borak kite jumpe kan.chit chat bla bla.skang ade FB.sumer bincang kat situ.tak salah tapi berkomunikasi mcm tu dah mengurangkan keindahan sesebuah perhubungan.kalau berjumpa boleh tgk muka,body,senyum2.in fact dengan sentuhan kita boleh mengalirkan tenaga positif dan negatif dalam badan kita. senyum pulak boleh meningkatkan hormon gembira yang mengurangkan stres dalam badan kita.banyak kan khasiat berjumpa ni.
communicate using technology ni pun boleh elakkan salah faham or prejudgement yang tak betul.yelah kite juz tgk blog or bace ayat kat facebook without really understood the meaning behind.last2 kite assume oh orang tu camni n orang tu camtu.which is very unfair.
budak2 sekarang pon dah kurang nk main2 ngan kawan2 kat padang ke.kat bawah pokok ke. (way back to my childhood.me sempat merasa main galah panjang,rounders,pondok2-umah atas pokok)which is so sweet to remember.klu dulu2 xde padang permainan rase tak lengkap sesebuah neighborhood.skang ni dah tak kisah kan.ade xde new generation still could enjoy.dahlah asik ngadap skrin(komputer n TV).pastu jadi lemau n banyak lemak la bebudak ni. even me dulu dgn badan gini pun jadi champion rounders tau.kami juga jadi lebih tough,confident n tahan lasak sebab we sosialize in a conventional way.
so seruan acik hari ni....mehla kite berjumpa jumpaan dan berkomunikasi face to face.ia boleh mengurangkan stress, menyihatkan badan lagi.sape nak dating ngan acik sentiasa dialu alukan.hehehe


>_______<

Thursday, October 15, 2009

soka atau sedih

malam tadi call popeye. dier kate ade satu berita. tatau nak kate good or bad news. berdebor ek....dier diam jap. lagila acik berdebor.berita ape yang neves sgt nak bagitau ni. (dier ok ke?keje ok ke?ataupun mak dier dah carikkan dier calon ke...erk imaginasi sudah pergi jauh)
katenye.....

I'M COMING HOME TOMORROW!!!!!

terkedu jap. dier on board pada 23 Julai lepas. so belum cukup 3 bulan. eh....happy gak sebab windu dah tahap gaban nih. eh.....belum abis buat makeover cane nak jupe ni.eh....happy ajelah.kan dah tak jupe dekat 3 bulan. sangat happy woo.....
tapi kan.....
our wedding is another 2 n 1/2 month. there is big probably that he'll be back to job right after our wedding. waaaaaa......jadi pengantin single la nanti.

tabah ajela.....tapi mane buleh seminggu jadi isteri dah kene tinggal

WAAAAAAAA

Wednesday, October 14, 2009

semangat

tengah menyeru semangat kerja di pagi hari

uiiiii semangat kerja......mehla datang
hehehe......jangan malas mei
keje tu kan punca rezeki

motip letak gamba?????
saje jek.kunun2 perasan ayu la......

menziarah lepas kawin aka monyombah


ok entry sebelum ni ade citer pasal menziarah lepas kawin ataupun dalam bahasa nogori, MONYOMBAH

adat monyombah ni memang dah lame diamalkan oleh my family (especially belah emak yang berasal dari N9). ade gak yang panggil 'NYALANG'. unik kan name tuh. monyombah ni ialah perantin baru pergi melawat sedare mare diorang. tujuannya untuk ucap terima kasih la sbb susah payah time kenduri n jugak untuk kenalkan new member of the family. dulu2 ia adalah satu kewajiban pagi setiap perantin baru. kengkadang siap ade escort mcm emak ke, kakak ke. pegi monyombah ni pun jadi satu event sbb perantin kene bwk ni ke setiap umah yang diorang pegi.

credit to bakulsia.com

bakul sia ni akan diisi dengan mcm2 makanan kering spt dodol (bahse eksotiknye ponganan), wojit, denderam dan ape2 ajela yang sesuai. ia dipanggil borokek. ye mari belajar bahse N9.
mmg plannye kalau lepas kawin, my parent nk idopkan this tradition sbb dah ramai perantin yang lupe pasal adat monyombah. for me pun...no hassle. kalau adat tu bagus n x menyusahkan.why not. sbb klu kite melawat sedare mare, berkenal kenalan ni kan bagus. leh tau orang tu siape. ape hubungan dier ngan kite. kete ape dier pakai. ups teraksi kak nam di situ.takdela nanti jupe berselisih bahu pun tak kenal sedare mare.
tuela sebabnye raye taun ni baju lebih sket. ader 6 pasang you...mmg best. siap ade kain lom jahit. xpela mak.anak mak ni dah biase pakai baju out of date. hehehe.....soh belajo menjahit malas. so kene la tunggu mood mak tu rajin untuk jahit.
untuk anda di luar sane. marilah kite monyombah selepas kawin......

Tuesday, October 13, 2009

raye ade lagi ke??




hari ni sumer orang pakai baju raye





sebab hari ni jamuan aidilfitri UTeM





nak tunjuk gambo je







ni baju raye ke-3 tahun ni



mmg saje buat baju banyak



nanti senang nak menziarah after kawin (family tradition)

ni plak mase jamuan raye last week kat my department. ni saje gambo yang ado. tak perlu nak jeles tau sbb di sebelah tu sumer dah ade yang punye. gambo satu jek so itulah ajelah yang boleh tunjuk.

maklumat selanjutnya nanti ye........

Wednesday, October 7, 2009

ribut

bukan ai yang ribut
citernye semalam popeye call
borak2...
he's on the way to location
from labuan to the platform
bintulu di tengah2 dan ade line
mmg rutinnye dier akan call
tapi semalam kat bintulu dier cakap mcm nak cepat2
rupenye ribut nak start
katenye dah 3M ombak time tu
xleh cakap lame2
risau kan
tapi dier bleh relax lagi
moga xde ape2
AMIN....

dazzling one day off

semalam bercuti-cutian.saje je nk settlekan ape yang boleh. ingat boleh lajak bangun lewat sket. tapi pagi2 ayah dah kejut ingat terbabas. aiyak...very la daddy's daughter. dah beso panjang pon ade orang jage bangun tido sume.....so alang2 dah bangun awal. teringin plak nak makan megi goreng..mmg yummeh. tapi takleh amik banyak2. half portion jek (mohor2 besa dah tetapkan)....isk isk isk.pas makan cepat2 basuh pinggan sebab tamau ngadap megi yg sedap tu lame2.....
ape nak wat eh.....mmg plan nk pegi Melaka. jln2....sbb my dearest loveydovey dah masukkan some amount as a birthday present.

ye 3rd October is my 27 bufday. clap clap clap

pencapaian sepanjang 27 tahun hidup

karier = good (in a government. menjadi kebanggaan ibu dan ayah.chewah)
love = ni pun good (nak kawin hujung taon ni...yay!!!!yahoooo!!!!best!!!!!)alamak terlebey di situ
family = cane eh.akan ade family baru.(serta ahli2 baru.erkk....) skang pon dok ngan family. so sila buat conclusion sendiri
life = happy ya ya
harta benda = kete sendiri yilek .... umah sendiri yilek.xpe2 tgk lagi lima taon cane progress.

celebration bufday tadok. sumer org bz. sambut sendiri jek. kek pon potong je kek dalam peti ais. cuma ayah beli sate jek.makan same2 ngan family. that was 3 October 2009 for me. okla....dah tua pun nak mintak lebey2. tapi ngan popeye no excuse. kene mintak gak......(ade adegan drama gak arituh.tapi dah settle.hehehehe....salahkan pre menstrual syndrome)

pastuh kengkonon nye cuti ler semalam nak celebrate bufday sensorang. kesian kan.xpe xpe.....yang penting enjoy. kuar umah after bekfes supaya tak pk makan jek. pegi survey kad kawin kat Melaka. actually dah tgk on9. tapi tak puas ati sbb xleh pegang. mmg murah especially yang area KL nun. cantik2 plak tuh. kat Melaka ni limited n mahal. tapi boleh tgk2 n pegang2...cane tuh. bincang2 balik. better on9 ler. tawakkal sajork......
pastu trus pegi MP. gila gigih jln sensorang pepagi kan. gamba xde ye. card reader sudah ilang. sapo ntah rembat.....so jalan aje la.ingat duit yg popeye bagi nak beli perfume. then tersangkut plak kat kaunter EL. buat makeover. dan dan beli base so senang nak apply. beli ni bukan ape sbb popeye dah beli set mekap ala mak andam untuk hantaran. tapi set tu xde base. mmg kene beli la demi nak menghabiskan mekap tu nanti.hahahaha...sila sedapkan ati sendiri after damage that have been done. mmg simple n cantik. senang nak apply. lepas ni melawa je la keje nye ye. pas make over ni ade amik gambo. tapi tuan sponsor tak bagi letak. dier belom tgk lagi jadi org len xleh tgklah (dah rase bahang2 nk jadi isteri orang neh).nanti da dapat green lite boleh reveal here ok.
pas mekap bagai lapo plak. ape yang healthy di perut n poket ni. pegi Kenny Rogers.makan sorang2.hahaha....seb baik dah beli novel. ala2 mcm have my own sweet time ler. besh makan kenny rogers ni ek. sedap n perasaan guilty tu sket aje...(aternye healthy kan)
dah boring pusing2 MP tuh silalah pulang ke pangkuan korge. tapinye kene singgah dua tempat ni. memula nak singgah kedai mak andam. bayor deposit.
aku amik mak andam yang mekap time tunang ari tuh. kedai dier kat Tg Minyak. sampai2 je situ tgk polis ramai. cuak gak. tp kak pah (the mak andam) penah cakap yang dier nak andamkan anak ketua polis. aku ingat mesti nak prepare utk majlis tu ler. sampai atas...tgk polis tgh amik statement. kak pah dah mengigil. aku tegur dier terus air mata mencurah curah. kak pah kene rompak rupanya. bersenjata. si durjana tu ala2 customer dier la. agak2 nk deal tu terus kuar pisau. kesian tgk kak pah.....mesti trauma.klu pk balik seb baik x pegi awal. dgn bwk cash banyak camni....tak pasal2 terbabit sekali. alhamdulillah...duit tu masih rezeki kami (duit popeye tu). dunia dunia.....sumer dah tak selamat.
dah dekat tu singgah umah parents popeye. dgn mekap tebal pegi umah future in law. diorang pon agaknye pelik nengok apesal le bakal menantu aku ni tebiat ke. mekap ala2 nak pegi dinner. buat lagak biase aje la. cover line. tapi dalam hati mmg nak tergelak besor dah. tgk reaction diorang....borak ngan diorang lame gak. ade sejam lah. citer pasal umah yang baru renovate. pasal jiran2 yang busuk hati. tak puas hati umah dah cantik. ini macam pon ada ka. patutnye kite happy tgk jiran kite senang. yang diorang ni leh plak tak suke. tobat lah wahai Hamba2 Allah sekalian......
balik umah dlm kol 5 lebey. mak dah gelak2 tgk muka mekap tebal...hihihi orang tak penah mekap. biler mekap sumer orang pelik. termasuk diri sendiri....gitulah citer satu hari yang sgt colourful

tinggal less than three month.......berdebar plak rasenye.

Tuesday, September 29, 2009

YOU COMPLETE ME

ini adalah entry jiwang k. muntah siap2 k... i'm sooooo much in love.
hihihihi.......

Sunday, September 27, 2009

berhati-hati di jalan raya.....

ingatkan malas nak update untuk September nih.biarkan blog ini bersawang dan diselubungi misteri....hahahaha.tapi ade plak sorang mamat yang beraye nun di tengah laut request update. layankan ajela yek. so citer pasal raye. pasal ramadhan xde yang syiok la....keje-balik keje-prepare utk iftar-makan-mandi-solat-borak-tgk tv-tido. tue ajelah xtvt sepanjang ramadhan. kuar buka kat luar pon boleh kire.empat kali je rasenye. sbb mak n ayah kene buka kat umah since wan ade kan.dier pose.wan kite tu dah 80 taon umurnya.tapi still kuat boleh pose lagi. kesian plak nak biarkan dier buka kat umah sensorang.lagipun selagi ade peluang buka with family ni...i dun want to waste it.

raye taon ni plak...best.sbb ramai org dtg umah n jalan2 pon byk gak.seminggu raye tu mmg full aje.ade program.hehehe.

1 Syawal
kat umah je.salam2. mcm biase la kan.buat ketupat nasi, ketupat palas, rendang daging n ayam. kuah kacang.ayah suke betul kuah kacang taon ni. (ai ler yang buat.....da jgn tatau yek).pagi raye lepas solat kat masjid. ni ler xtvt nye......atuk aki ngan cucu kesayangan. abang n family raye kat melaka taun ni. dua hari sebelum raye diorang dah sampai.gile semangat balik kampung.dier dok terengganu...kampung kakak ipar. tapi meriah lah sebab diorang ader. itu budak kichi dua orang makin notie n makin bijak. mak chu lebiu both.......family yang tak cukup.tapi almost everybody ado. kakak n abang mahdir kene beraya kat Kuching. tapi jap2 MMS...3G....SMS. ponek den molayan eh.windu kat kitorang ler tu.
me with three guys yang menghuru harakan rayaku.....pastu ramai2 pegi umah my beloved fiance (chewah). mak dier wat rendang n ketupat palas gak.gamba xde.mane sempat nak amik. kontrol ayu beb.......
o lupe.....pegi umah kawan UTeM petang tu.Kak Linda.makan itik....yummeh.

2 Syawal
dok umah je seharian. masak lontong satu periuk n sambal tumis. capboliau....hahaha.mmg syok masak klu abis nih.puas hati. kire2 kan ader 8 family yang datang hari tu. nak amik gambo pon tak sempat.......

3 Syawal
Hari ni akak balik. so mak pegi KLIA then singgah umah kak as (tunang bechik) melaram la time nih.klu dok umah tak dapek do.....akak sampai around kol 12ish pm. tapi sampai umah kak as kat semban dah dekat kol 3.lapor.makan nasi lauk kari ikan.sodap.......ni sempat la snap satu while waiting for rombongan from KLIA. selepas berjaya menghabiskan makanan di umah kak as.kitorang pon gerak pegi umah Pak Long-abang emak. Pak Long ni abang satu ayah ngan mak.tapi kitorang rapat sebab pak long ni manje ngan uwan.xde bezalah.


Pak Long ni bela kucing baaaaanyak sgt.sampai kan tak dapat kire dah. tapi yg paling kelako tgk kucing ni ler.....wui heaven yek tido atas makanan.
4 Syawal
Pegi melawat family mak kat KP.umah wan alang.mak lang.wan teh.auntie last sekali umah pak uda. ni gamba kakak n ammar n anak2 cousin. budak kecik tu mmg takut ngan strangers tapi ngan kitorang boleh relax je dier. hehehe....geram.
5 Syawal
Wat barbeque.....ramai yang datang.ade dekat 40 orang.makcik kalau dah jadik chef mmg ler xleh snap aper2. tapi menunya ayam,ikan,sosej,nasi goreng cina n salad. berpeluh....
oh ye lupe plak nak update.petang tu sepupu belah pahang datang.so buatkan la roti jala n popia. meriah kan makan2 ni. nak diet...........susahnye.
6 Syawal
dah keje.....












Tuesday, August 25, 2009

gumbiranya rasa hati


malam tadi @ 11ish pm, godek2 phone.try call popeye and suddenly ringing tone. i was like......yayyyyy!!!!!!


but

y didn't he called me???

usually when he got the line, the first thing is......report to me, mem besar

suspense a while


actually he just on the phone and was about to call me

tgh sibuk buat peta and me plak manje need attention

sian popeye kelam kabut

hehehehe........ i loike make him huru hara

nie lah masenye


after almost 10 days didn't get through

sgt seronok dapat cakap lame2 kay

me seorang yang early kaboommm boleh bertahan until 12.30 am

bangun pagi pun segar bugar jek

(pelik ek slalu tido awal bangun pagi still ngantuk.rinih tak pulak)


so good can hear his voice.......

(ari ni senyum sorang2 aje keje)



akhir kate


terimalah aksi filem Tamil

popeye aka my love aka fiance aka teman gaduh

ngan kasut oren, baju lengan panjang
tatau plak i have feeling with hero Tamil before this
suddenly attracted to one who have Tamil hero figure

terfall in love with hero Tamil???



pengsan doploh kali......... =P

Sunday, August 23, 2009

mencik ai

semalam
dengan bangganye buat entry
ala2 nak jadi blogger tegar
sekali broadband jadik berokband


huh...............


saje jek.............


terus hilang ilham.......cet

Wednesday, August 19, 2009

indahnya dunia

di sebalik dunia yang tak jujur

tersembunyi banyak perkara yang indah-indah

syukur.......

monolog

it's have been three days since he last called me
miss you a lot lot lot darling
now he have been away for one month
our big day will coming around four months from now
preparation is 60 percent done

sigh......lega

tapi dalam hati ni hanya Tuhan yang tau
one question that keep twirling on my mind is
MAMPUKAH aku?
takut sebenarnya
sampai penah terpikir untuk postpone the wedding
am not ready...........
kenape aku boleh terfikir camni
dier anak sulung (everything on him)
mak n ayah pun tak sihat sangat
rumah pun near from me(so mmg tak patut la if aku x jenguk2 dorang)
apart of it
i live with my family
mak n ayah tak sihat
jaga diorang
dengan keje yang tak sudah2 (plan for MA plak)
klu dpt anak nanti....
klu both family tak sihat.....
klu aku yang tak sihat.....
anak tak sihat...
keje plak tgh banyak.....
boleh ke nak handle sumer ni????

Monday, August 17, 2009

yes darling

yes darling....

its you

please CONFRONT if you have anything unsettled

am glad to hear it

because it hurts me a lot

you are MATURED enough to face it rite

so tell me what it is




(mcm garang je kakak ni kan)

wedding lagi




buhsan kan asik citer pasal wedding. well ini blog ai so suke ati la nk tulis ape dalam ni.so untuk anda di luar sane. please save the date. on Christmas Day.another 4 months to go and my adrenalin pumping so fast now.


ups silap. bukan yang ni ai tgh pk.errrr........... tapi leh je jadi dekor bilik kan.time tue mesti byk dekor nih kan.


well inilah projek ai and my mum for 2 3 days ni. beli kat ayer itam lagi.decorate plak wat sendiri.mmg save sgt. saya sangat sukeeee.


preparation pun...all i can say. about 60% ready. nanti2 la ai reveal checklist.




so itu update utk wedding.




ini update emotion and feelin.

mmg mood campur2 kalah rojak tau. sbb tatau tapi rase nk terjun je dari bukit kengkadang. kengkadang rase nak melompat mcm menang cabutan bertuah. sumer pasaan lengkap time ni.dengan akak n emak sumernye dah ok. even i'm a little bit frustrated but i know that sometimes people can't predict what we want. as long as they give me a support (walaupun tak mcm yang ai expect), i'm happy. the are the most precious gift by The Greatest anyway and i love them very much. so i shouldn't demand tooo much eh.
but lately (to be exact is today) i'm so unhappy with my friend. i dunno why but it seem that i'm the one who dunno it yet. tak kisah klu you taknak citer pon.i'm ok. bridezilla ni mmg dah hati kering so buat ape pon mmg my feelin pon tetap campur2. dah biase kan.to be positive mungkin i'm isolate in my own world. so kalau i missed any GOOD news pon tarapapa punyalah. thanx intan.
to survive in THIS world....tak seronok pon.but i have to sbb ini kan rijiki. dengan workload yang kadang2 ridiculous and the surrounding yang tak best. life must go on. me selalu terpaksa mencari the excitement behind any job so that i would be happy to do it. so far i'm survived and hope it will last until forever.keje kan.ape yang seronoknya klu tak nape org bayar kite untuk buat keje tu. org kat luar tu berebut-rebut keje ni.so ai must be thankful. last week la rase sgt tak bestnye. somebody from other department boleh keluar statement camni....macam mane la you all buat keje macam ni.....wow. me yang mulanya try nak tolong dier suddenly kene marah plak.ape kes nih. organisasi mmg susah nak maju. for me before we blame this, blame that.complaint this. complaint that. kita mesti tanye diri sendiri dulu. aku ni cukup bagus ke nak kate orang camtu. elok2 orang nak wat baik ngan kite. last-last trus back off. itulah yang rasenye cukup merimaskan ai bile kat sini. sifat orang yang hanye blame orang bile ade salah, bile kene puji-berbangga mcm dier sorang yang buat.jgnla buat camtu oiii. not good tau.
membebel lebih2 ye. okla....tunggu makcik membebel lagi.
daaaaa


Wednesday, August 12, 2009

selamat perantin baru wana

blog ni bukanlah xde tuan
tapi penyakit M tuannye makin berleluasa la ni
tambah plak tgh bz ngan preparation *...* wink wink
hehehehehe....
tu nanti kite citer eh
so alkisahnye pada 8/8/09 ari tuh
sahabat baik aku time belajo2 dulu udah naik pelamin
kat Kg M'sia Tambahan. Kat KL nun
tapi escort ade 3 orang
cam bese
sampai around 1 ish pm ler
sampai2 jek muah sane sini
pengantin lelaki nye pon sampai
tema hijau ....sume hijau
seb baik nasi ngan air warna asal lagik

makan best...memang meriah gak kenduri ni
wana ni same2 praktikal mase me diploma
so agak close la mase moda2 dulu
heheee...met tania n al


o i miz those old dayz
so dalam kol 2ish camtu aku bergerak le pulang

boduguard yang sedia menemani


cadang2 nak amik baju kat cousin
saje je tempah kat key el nih
dier plak pegi shah alam sbb nk attend bufday party nephew
diajaknye kami bersama
berbondong la haji's family ke KGSAAS
masuk2 tercengang jap
sbb umah besa2 dan kete merc park sampai 5 6 tiap umah
ayoyoyo....manala hangpa dapat duit byk2 ni
best gak tgk bebudak


ayah plak jupe abang dier mmg tak ingat dunia la


so around 4pm tu balik
sampai umah kol 6ish
tergolek....
begitulah kisah di hari sabtu yang cemerlang

selingan sket muke mak aji nak berbuka pose nisfu syaaban. sukenye dier dapat makan jap lagi.hehehhe

The family is one of nature's masterpieces.

George Santayana

Thursday, July 23, 2009

wedding ya....

yesterday
had conversation with my dear mother and sista
beb kau tau kan
the conclusion is


am not happy

xpela

ai can stand on my own...........
i am a bridezilla rite

Tuesday, July 21, 2009

dear beb

beb...


i know this is the though situation that you have to go through


but no matter what


just appreciate yourself more than the others


than you people will appreciate you more


life is like a rollercoaster


and there is the transit


just enjoy the moment


take a deep breath and give some space


think


you have great family (cikgu ana yang very concern)


you have great spouse (yang suke menambahkan isipadu badan yg kadang2 aku terjebak)


you have great in laws (yang terima kau for who ever you are)


you have great friend (me...me...me.teeheee)


tak salah untuk feel miserable sekali sekala


tapi lepas tu you will achieve more


so for beb


i wish you all the best


emmmmmuuaaaahhhhhh





for you

ngeh ngeh ngeh

Thursday, July 16, 2009

mind your own business

penah tak terasa like everybody mcm tak suke kat kite?
everybody mcm dengki kat kite?
apa yang kiter buat tu salah for them?
me penah rase gak
but for a moment la
yelah life kan mmg ade turun naiknye
yang bahyenye kite rase that way all the time
aduh.....destroy your life ok
sbb the truth is people xde masela nak observe you all the time
everybody ade their own business
like nak fikir nak masak ape petang ni
cukup tak duit gaji tu sampai next gaji
rumput kat umah pun dah panjang
kucing kene langgar last week sihat ke
so we just be like ourself
yang kite comfortable
dun mind what people think
org tak penah dengki ngan kite
kite je rase camtu
think positive okels
yg rugi kite gak
sbb kite cube nak jadi org lain
yang boleh satisfied everybody
that's so ridiculous......

pre-maritial course

at last setelah berkonflik berstress bagai aku dah settle la amik kursus praperkahwinan pada 11-12 July 2009 at Darul Dedikasi Management Seremban. Nape seremban.....?
ni jawapannya
dekat MAIM Melaka dah penuh eventho i ask about one month earlier
inche tunang pula memerlukan sijil kursus ni untuk mem'book' tarikh di masjid tempat dier.sgt pelik kan tempat dier tuh......
to cut the story.me and bangcik will have the wedding together. so we decided to go with bangcik and kak as, his fiance for the course.
and am sad to tell you.....popeye will going back to his job next week. on tuesday.jadila makcik-yang-depressed-kene-diet-dan-eksesais-dan-takleh-shopping-semula.until he get back here just right away before our wedding day. (tatau nak senyum ke nak meraung.tgh mixed feelin)

bunga

popeye ni mmg susah nak bagi his lovely fiance ni something

i mean yang suprise la

klu yg pilih sendiri and dier bayarkan tu selalu

tapi women kan looooooove surprise

especially bunge

after dier tau he his not the first who gave me bunga

mmg dier allergic betul klu me mintak bunge

nk manje2 sket pon payah

hehehe

but one day we passing by one shop

dier berkenan plak ngan satu bunge ni

wangi

cantik

my favourite color

i loikeee........

walaupun fake

boleh jelah popeye..........lovely lace fake flower

means cinta yang kekal abadi mewangi la tu.......

Sunday, June 21, 2009

we are family

tajuk tu mcm bunyi satu lagu je kan.....
so last week i went to a wedding with my parents. the wedding held at Kg Salak Gemencheh NS. mother of the groom is my father's cousin. back to my childhood. sweet wedding and in kampung style.the food also yummeh because i'm sure it was cooked using a woodfire. the smell hmmmm....mmg best. when we reached there, tgh berarak.since i'm eating time berarak so there's no pic snap. siap silat segala.mmg best kenduri kat kampung ni.

mmg best la tgk kenduri ni but one thing that i'm quite upset is with the groom's sibling.they act like they don't know about us at all. sombongnya anda. wait....no offense. tapi it's to much k. back to my childhood we spend sometimes together. i can still remember what we played together especially with the groom because our age is more or less the same. takkan la memori tu dah delete terus.tetamu dtg jauh2 untuk meraikan hari bahagia anda, tapi boleh buat tak kenal jek. hai takkan ade problem dgn disk memory.sepatutnye at least bile lalu lalang tu senyum2 la.nukan org nak awk hidangkan ke ape.tapi tegur2 la.i'm still remember them how come they couldn't recognize us at all.

so pesanan penaja........ jangan jadi kacang lupekan kulit.

don't judge a book by its cover.


coz sometimes they are more than what u think.....

he is coming back

he is coming back


wink wink wink


but i dunno where he is rite now


men.......why that you're all so complicated????

Monday, June 15, 2009

tarikh la tarikh

popeye is the eldest in his family while i'm the youngest. so you can expect how my wedding will be. i can feel the heat rite now. even i already save the date but there's so many conflict arise.
before this we have decided to combine our reception since our house in the same area plus my fiance do not have ample time to make a preparation. if we merge it more or less i can help him regarding the reception.
then we set the date. both parties are agreed but suddenly his parents said. no...this is the first time so they wanna do it at their home. i'm also ok with that but kinda uncomfortable with the way my future PIL discuss it. it seem like i'm the mastermind while their son juz follow what i want.i'm a queen control la kot.for me it is better to it at my house also.....it is more intimate and happening.nape plak nak wat kat dewan if my parent's house is better place.i just wanna help my fiance to reduce his burden.ok ok....jgn berkira sgt.i try my best not being so fragile.
but when i told my fiance......you know the answer rite. so i donno.until he get home then i can tell where is the venue will be. yang penting aku nikah hari Krismas tu.okels....
my brother plak satu lagi hal.bangcik ni dah bertunang lame tau.EMPAT TAHUN ye.sangat lame dan berkarat sudah...biler nengok his only little sista getting married he also feel the sudden to get married.waaaa sangat malas nak sanding berempat.kene share pelamin la.....but please don't be so selfish la dear.okeh proceed la sanding berempat.(ade syarat gak.klu me and fiance wat kenduri asing2 la.ater klu sumer nak combine jadi kenduri 3 in 1 la jawabnye)
satu lagi plak my sista kat bumi kenyalang tu dah sibuk.dier nak book ticket for raya, my wedding, tapi tatau la nak jawab.
the condition is like this:
if me and fiance combine reception.bangcik will get married earlier,different event.
if me and fiance doin own different reception, me and bangcik will have the same reception

to confirm all of these i have to wait until my fiance get home which is the soonest is early next month.

kepada mak ayah, mak abah, bangcik and akak.....harap bersabar ye
mei akan cube konfemkan secepat yang mungkin.

SAYA SANGAT FININ YE

perubahan

tgk di sebelah yek.



ade perubahan telah berlaku dalam blog ni.hehehehe.....


ade kemajuan nampaknye.


'its' nearer......i juz can't wait.lalalalalalala

Friday, May 8, 2009

jage uwan

uwan aku yang kanan sekali dgn family pakcik aku
since my parents celebrate mother's day at borneo so i've to be a nannysitter.uwan aku ni umurnye dah 81 tahun.anak ade tiga.jadi balu at the age of 40.atuk belah mak aku meninggal dah lame.aku pon tak penah jupe.so since that uwan aku dok umah anak2 dier la.tapi mase pakcik aku yang bongsu kecik2 diorang dok same ngan kami.(kirenye mak aku menanggung mak ngan adik dier skali tu pasal la dier kene jd superwoman.refer entry sebelum ni ye)

ok uwan aku ni menunye senang je. nasi n sambal tumis ikan bilis or ikan goreng.nasib baik.so pepagi lagi aku dah bangun masakkan nasi utk dier.tapi dier ni kene menyusu pagi n petang sometimes malam pon nak gak.hehehehe.....mcm baby kan.

uwan aku ni sgt menjaga kebersihan and kecantikan tau.sebelum tido dier akan pakai losyen dulu sampai sekarang ye.penah gak dier abihkan body butter aku.nasib baik diganti.tapi ape2 yang psl beauty ni dier mmg suke.ubat ke supplement ke tayah ckp la.mmg dier dah try sumer.tapi aku tgk kulit dier mmg cantik walaupun dah tua.agree tak???tgk pict dier ye......





sejak aku jadi nannysitter ni aku berjaya wat research.tgk hasil observasi aku nih.



orang tua vs baby

kuat tido kuat tido

minum susu minum susu

pangai takleh kawal pangai takleh kawal

kuat merajuk kuat merajuk

pandai bersungut hehehe budak kecik tak ble

sekian entry saya yang marathon ini.ade satu lagi tapi ade masalah teknikal kene hold dulu.
intan dah puas hati lom?????


orang orang vietnam

lame dah aku perap citer ni tapi interesting






ok ade skali tu org vietnam datang melawat tempat keje ni.diorang nak establish satu tempat yang bagi latihan untuk rakyat mereka dalam bidang perindustrian jadi diorang nk tgk la how negara kite buat.so aku jadila pengiring dorang mase ni pegi melawat makmal sumer.


rase mcm gergasi dlm pict ni especially compare ngan org sebelah aku tu.



kat lab.diorang datang bertiga.memasing blaja tinggi tau.yg tgh tu ade PhD.tp sayang english tak bape terer.

diorang mmg impress dengan usaha kerajaan kite nk majukan bidang perindustrian negara.tgk kos untuk beli equipment buatkan mulut dorang dah oooooooo je memanjang sambil angguk2.bangga gak la aku ngan tempat keje aku nih.






diorang ni tak fasih ckp omputih.ade sorang tu je yang faham.as we know vietnam just recover from war.so mmg they all kene mula from basic tu develop their country.but i salute with their effort to come here and learn from us. diorang ni bukan muda-muda lagi tau.dah 60 lebih umur.klu kat mesia dah relaks lepas pencen main ngan cucu-cucu.tapi they still gigih demi nk bangunkan negara diorang.






klu pk balik kan kite pegi keje,balik keje for our own sake.for our own leisure.have we ever thing tak to develop our country.yes la kengkadang tapi sanggup tak kite pegi keje balik keje klu gaji takde.mesti susah.mmg different ngan they all sbb they wanted to give something to their country.diorang masih lagi bersusah payah walaupun dah tua.nice to meet them n thinking of going there in da future.mcm best je rasenye dah ade network kat sane.

sedara ke pakcik ke

tadi aku pegi bank.nk settle few things la.pastu terjadi la dialog begini kat bank tuh

kerani : keje kat mane

aku : kat bla bla bla

kerani : en.... keje situ lagi

aku : keje (dlm hati dah agak org ni msti nk bgtau dier kenal org2 besa kat sini)

aku diam dan khusyuk mengisi borang

Kerani : saye dulu pegi umah Prof. Dr........ besa umah dier

Aku diamkan dan mengangguk aje.sbb dalam ati aku berkate la...mmg aku tau kau kenal ngan orang tu and orang ni.tapi tak perlu nk bermegah k.

Mesti anda sumer pon penah jupe org yang sebegini kan.yg kunun kununnye kenal orang ni.kenal orang tuh.nak menunjuk la kununnye.hei aku kenal pak lah tau.datuk najib pun aku kenal.dorang je tak kenal aku.tapi sebenarnye what is important is who you are.doesn't matter la pakcik kau orang tu ke.orang ni tapi klu your moral and attitude tak bagus.tak guna gak.yang penting kite sentiasa sedar diri dan tidak bermegah sane sini.kengkadang orang yang related to you tu pun bukannye nak sgt jadi org yang kenal u but they have to.

sifat berlagak....perasan......tak sedar diri ni mmg byk dah aku jupe.itu membuatkan aku sentiasa sedar siapa diri aku.aku akan berusaha to be somebody yang people will refer to bukan aku je nk refer orang tu orang yang related ngan aku.bagi aku org2 yg hebat yang kiter refer tu....they have done with what they are doing.so jadikan motivation supaye kite dapat jadi sehebat itu.



this is the monumen that build somewhere in pahang,kat kg ayah aku.Mohd Sidek tu atuk aku tau.bukan aku nak menunjuk ke ape but aku nk menunjukkan kebanggaan aku towards my late grandfather.its encourage me to strive to be success so that when i leave this world, the world will remember what i've contribute.

Amin

Thursday, May 7, 2009

emak

Sempena Hari Ibu ni nk buat satu entry khas untuk emak

ade orang panggil ibu, mama, mummy, ummi tapi aku mcm biase panggil emak.

klu nk rase feel jadi emak aku tatau tapi aku rase mak aku ni mmg superwoman

hihihihi.....

mak aku dier sangat talented dlm byk benda

dier cikgu tadika.....so mmg sgt keibuan

dier bisneswoman:pinggan mangkuk,baju,household......so mmg bisnes minded

dier tukang jahit.....so dier mmg kreatif la bab kerja seni

sumer tu la yang jd income untuk bantu ayah membesarkan kami

heheehehe.....windu plak rasenye sbb akak dah kidnap mak bwk gi kuching.sambut hari ibu kat sane.ada ka....abih aku sambut hari ibu ngan uwan aku jelah.

mak aku mmg agak tegas garang.tau takot dengan kami sumer.but biler kami dah besar2 ni kite leh jadikan kawan plak.mak penah cakap mase kecik dier kene la tegas sket sbb nk disiplinkan kami.bile dah sampai mase dier bolehla lenient sket sbb dah beso n boleh PK sendiri.betul gak tuh...sekarang ni aku rase mak bapak terlampau bagi muka kat anak2.slalu aku tgk bebudak kecik dah biadap ngan org tuer.that is wrong ok.moden is moden but adat ketimuran tu jgnla diabaikan.ceh suda jadi penceramah plak.

pecaye tak doa ibu ni mmg makbul.hehehe...aku mmg pecaye sgt sbb mase aku tgh sibuk2 cari keje dulu kan mak slalu doakan aku dok ngan dier.yes mmg dimakbulkan sbb aku dpt keje tetap kat bumi bersejarah ni.even aku ade dapat keje tp jauh sket suddenly mesti tak jadi.bukan satu keje tau.2 3 gak yang dah dpt n x jadi.keje yang best2 plak tuh.ish mmg makbul sungguh

so untuk mak...

mei doakan mak hepi selalu, dimurahkan rezki dan cucu yang ramai, sihat dan bahgia selamanye. lebiu mak.

Wednesday, May 6, 2009

blogger tak tegar langsung

tadi dah eksesais tangan ingat nk start menulis
banyak mende nk update nih
tetibe setelah register
bos panggil
lamunanku terhenti
later later ye pembaca
kerana ai tgh praktis nk jd superwoman
yg workaholics tetapi tetap wanita mithali
kekekekekekeke......

Thursday, April 23, 2009

5W 1H

I've been already asked about my big day will be

Who???
Me and him la of course.

When???
Tatau sebab lanun masih menjalankan operasi di tengah lautan. If i tell you the date there is a big potential that I'll be alone during the big day

Where???
Planning the venue but not confirm because popeye have to mengadap Mohor mohor Besar Raja raja (raja dier la since mine was settle)

What???
.....................

Why???
Because i'm really into him rite now(tolongla balik doreh ha........)

How?



teeeheeee i loike this.........

and to tell you the truth

I'm sick and tired of all this. (hahaha........ matila klu popeye tau sbb dier kat atas kapal tuh tgh pecah kepala memikirkan idea for wedding)

But wait.....there shouldn't be blame on because



  • he is not here and I'm thinking with syok sendiri

  • everything must not yet be confirmed until he get here which I dunno when

  • the date is not set but it is soon (warrrgghhhh notice at least 3 bulan ye)

  • the most important thing is popeye bgtau duit lom cukup lagi kerana kapal yang tersadai akibat ribut tropika yang melanda (make sense ke??.do make sense because i'm bridezilla okels)

HUH sapela yang sanggup nk jadik wedding planner aku neh......anyone interested????

Tuesday, April 21, 2009

Men and Women are Hard Wired Differently and respond differently.

1. Men are from Mars, women are from Venus
Men and women are very different in the ways they think, respond and behave. Understanding these differences helps relationships. ‘We mistakenly assume that if our partners love us they will react and behave in [the way] we react and behave when we love someone.’
2. Mr. Fix-It and the Home-Improvement Committee
Women complain that men don't listen but are just looking to provide solutions. Men complain that women are always trying to improve them and the way they do things. Men value power, competence, and achievement. They need to achieve results by themselves. Women value feelings and the quality of relationships.
Women should not offer unsolicited advice to men as it would seem critical and unaccepting. Men must listen to women without offering solutions but in order to understand what she is going through.
3. Men go to their caves and women talk
Men deal with stress by retreating to their caves: they become more focused and withdrawn. Women become more overwhelmed and emotionally involved. They want to talk about problems.
Men don’t burden others with their problems—they feel that they need to solve them alone. They can lose awareness of everything and everyone around them and become distant, unresponsive, and forgetful. Women resent this but need to have patience.
For women, sharing problems with others is a sign of trust. They openly share their feelings of frustration and hopelessness. Women are not looking for immediate solutions but want to be understood. When women talk about problems, men feel that they are being held responsible. He should not offer explanations or solutions but listen to understand.
4. How to motivate the opposite sex
Both men and women are motivated by love. Men feel loved when they are needed; women feel loved when they are cherished. To become motivated men must always feel trusted and appreciated. Women must constantly reinforce the message that the man is needed. Women need to feel loved and cherished. Men should show empathy and compassion.
5. Speaking different languages
The languages that men and women use have the same words but different and often confusing meanings. Women speak in metaphors and generalizations. If men speak at all, it is very literal and they interpret women in the same literal way.
A man talks only to convey information. A woman talks for many more reasons and complain that men don’t talk. Women should support men in their caves by going off and doing something with their friends. Men should explain why they’re not talking.
6. Men are Like Rubber Bands
Men get very close to women and then pull away. After fulfilling their need for intimacy, men feel a strong need for independence and autonomy. After fulfilling that need, they will once again feel the need for intimacy. Men constantly alternate between needing autonomy and intimacy. When a man is pulling away he should be left alone.
7. Women are Like Waves
A woman's self-esteem rises and falls like waves. When her self-esteem is high, she has plenty of love to give. When she feels low, she is unable to be as appreciative and accepting of her partner. When a woman's wave crashes a man should go out of his way to support her. He must listen, validate her feelings and give reassurance.
8. Discovering our different emotional needs
Women need to receive care, understanding, respect, devotion, validation and reassurance. Men need to receive trust, acceptance, appreciation, admiration, approval, encouragement. The best way to get what we need is by giving our partners what they need.
9. How to avoid arguments
They should be avoided at all costs—negotiate, don’t argue. When a man feels challenged, he focuses on being right and forgets to be loving. He upsets her and invalidates her feelings—usually by trying to solve her problems. We need to accept that our partners aren't perfect.
10. Scoring points with the opposite sex
Men believe that they score highly with women when they do something big. Everything, whether big or small, scores one point with women. Women can score highly with men by using their scoring scheme. Big acts of love score many points.
11. How to communicate difficult feelings
Anger and disappointment need to be expressed in a loving way. Love letters are a good way to release negative emotions in a more loving way.
12. How to ask for support and get it
There are three steps to asking for and getting what you what.
1) Ask properly—involving good timing and asking in a non-demanding tone. Be brief and be direct.
2) Practice asking for support even if you expect the answer to be "no."
3) Ask assertively. One of the key elements to asking assertively is to remain silent after making your request.
13. Keeping the magic of love alive
To be successful in relationships, we must understand the different seasons of love. We must not expect our partners to always feel the same degree of love as we feel. We must learn to love our partners through "thick and thin.
Do these references make you angry? Do you feel that John Gray is full of it? Or do you feel his points are somewhat valid?
Anyhow......men are really a complicated creatures above all.blergh......................

Monday, April 20, 2009

small space for me

pagi ni masok ofis




tgk ni terpampang kat pintu




tatau nk describe kinda feeling




but this is the small space for me here
with a package manage wisely, honesty, patience and responsiblity



chaiyyok chaiyyok

Saturday, April 18, 2009

university of life

Program Ditawarkan

Kehidupan Sejagat dalam semua Peringkat



Kos Pengajian

Tak Terbatas terpulang kepada Mod Pengajian



Tempoh Pengajian

Sepanjang hidup



Kelayakan

Semua orang boleh memohon



Sinopsis Pengajian

University of Life menawarkan pendidikan sepanjang hayat untuk diikuti oleh semua manusia di muka bumi ini. Kursus-kursus yang ditawarkan adalah pelbagai merangkumi semua mata pelajaran yang berkaitan dengan kehidupan; perasaan, ketabahan, kesabaran, kesedihan, kealpaan dan apa sahaja yang terlintas di fikiran anda. Pensyarahnya juga adalah bersilih ganti dan mempunyai kepakaran dalam bidang masing-masing. Kadangkala pensyarah mungkin lebih kecil atau lebih muda dari kita namun itu tidak menjadi masalah kerana program pengajian ini adalah universal dan perlu diikuti oleh semua orang.


Untuk menyedari bahawa anda salah seorang universiti ini anda hendaklah seorang yang humble, tidak ego dan sentiasa mengakui kelemahan diri.Kerana kita ini bukanlah manusia sempurna dan sentiasa perlu belajar dari pengalaman yang lalu. Kadang-kadang kita merasakan apa yang dilakukan itu adalah betul sedangkan dalam undang-undang kehidupan itu sebenarnya salah. Oleh itu terimalah hakikat kekhilafan diri dan berusaha untuk mengubahnya berpandukan kepada peraturan kehidupan. Peraturan itu adalah sesuatu yang berat namun kita tidak boleh menafikan bahawa kewujudan peraturan itu penting kerana manusia itu dilengkapi dengan pakej kebaikan dan keburukan. Peraturan inilah yang akan menjadi satu garisan agar dunia menjadi sebuah tempat yang boleh dihuni. Bayangkan kalau tiada peraturan di dunia ini pasti semua akan hancur dan kacau bilau. Itulah perlunya peraturan untuk menjadi paksi kehidupan.

Adakah anda seorang yang boleh ditegur dan sanggup mengakui kesilapan diri? Jika anda tidak berani mengakui kesilapan diri anda ternyata seorang yang pengecut. Keberanian untuk mengaku kesilapan diri adalah salah satu cara universiti of life memberikan kredit markah. Semakin anda tidak mengaku kesilapan diri semakin itu anda akan terus alpa dan hidup dalam dunia ciptaan anda sendiri.

Jadi kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi siswa kepada universiti ini, tak perlu membuat permohonan namun sentiasa sedar akan kekerdilan diri itu di dunia ini yang dihuni oleh beribu-ribu orang yang lebih baik daripada anda.

GOOD LUCK!!!!!!

Thursday, April 16, 2009

malas nk cakap dah

senyap














di PULAU PERHENTIAN














malas nak cakap banyak-banyak dah






















as along as i'm still happy













hehehehhee.......













p/s: intan aku rase spek mung lagi cun dr MNG ler....

Wednesday, April 15, 2009

coti coti.......

fuh...fuh....fuh.dah bersawang Little Pink Book aku nih.lame tak update.keje yang membataskan waktu.untuk bersenang lenang...untuk menelek diri sendiri.klu nk kire to do list...adoi...banyaknye.kire klu pegi saloon nih org kat saloon tu akan wat overtime untuk recharge aku balik.hehehehe.tak kisah lah...yang penting aku happy ngan keje yang banyak nih.itu menunjukkan aku diperlukan di sini dan orang menghargai keje keje aku.

ok nk citer weekend ari tuh. pegi wedding Izyan kat Kluang Johor.memula nk pegi reramai tp last2 cancel so aku dengan bangganya membawa bonda tersayang untuk bersama.yang bestnya aku bwk kancil cinonet kegemaran ramai tu.hahahaha....sumer org pelik sbb aku bwk kete kecik tu.nk bwk kete ayah aku tak konfiden sbb ade problem kat tayar.so aku bwk ajela kete kesayangan aku tu al2 F1.but don worry ade org tukang berdoa kat sebelah so aku rase mmg pemanduan yang selamat ari tu. kenduri dah start mase aku sampai tapi perantin sampai kol 2.alamak kene tunggu 2 jam lagi.so borak2 n mkn2 la dulu.jupe kak Zanne, Dudi n Umayr (yg muke sgt smiley face) n rombongan PBPI yg dtg naik bas.seronok gak kenduri Izyan ni since dier pon anak pompuan tunggal.kelam kabut gak aku nk tgk sane sini.nk cari idea.siap ade budak2 kecik menari lagi.so lah the cute.aku sok sapela aku nk soh menari nih.me, my mum and kak zanne

dudi, my mum w smiley little guy n kak zanne

cantik kan....


ketibaan raja sehari disambut dgn tarian.mmg meriah


pastu ari ahad kene jage booth UTeM kat melaka Mall.ramai gak org yg dtg tapi aku agak frust tgk budak2 ni.especially yg baru lepas SPM. suppose klu nk mohon belajo kat UTeM they all kene mohon melalui UPU Online. tapi bile aku tanye diorang dah isi UPU Online tu...ade yg muka blur lagi.Ya Allah camane ngan future diorang ni klu itu pun tatau.aku tolong gak diorang and advice at least diorang sambung gak belaja.supaye tak ketinggalan.demand keje skang ni makin tinggi tau.




pastu ari rabu cuti, Melaka bersejarah. memula nk kuar tapi biler petang dah jadi tak senang duduk.mane boleh klu kat umah hanya tayangan sinetron dari pagi sampai petang.so petang aku dengan pantas bergerak ke JJ.ingat nk shopping tp tgk manusia ramai ya amat.aku tetibe mcm org menopause pegi shopping.oksigen....aku pon melarikan diri.pegi plak Mydin baru bukak.ekceli ni 1st time pegi n shopping.dapatla aku merembat ape yg patut.yg best beli sket pon dpt free gift.oklah kan...walaupun beli from Mydin.brgnye still same.aku selalu dengar Mydin brg2 dier cepat rosak.but tgk brand la kan.klu brand yg bagus beli kat mane pon tetap same gak.takkanla kilang tu nk wat brg special 4 Mydin plak.



sekianla citer saye utk hari ini.moga anda berpuas ati



tapi ade satu lagi......terima kasih kerana komen membina yang anda berikan.semoga saya tidak menjadi orang yang backstabber.adakah ada pasti ape yang anda dengar dari orang itew adalah fakta yang sahih dan benar????adakah kata2 yg anda lemparkan sudah cukup membuktikan anda seorang teman yang baik???pernahkan saya menceritakan perkara yg buruk2 mengenai org itew di depan anda sedangkan org itew mengatakan bermacam macam mengenai saya?????saya sedang bersabar dgn semua ini kerana semakin saya bersabar, semakin banyak hikmah yg diberikan.syukur.........


moga berbahagia ke anak cucu.........(hehehe..ini komen guru saya klu dier jupe byk kesalahan dalam assignment)

Tuesday, April 7, 2009

r.i.s.a.u.

kisah seorang rakan
yang sama-sama memulakan kehidupan di sini
di baik,prihatin dan tidak berkira
aku senang sekali dengannya(popeye tak perlu jeles ye)
dulu
aku yakin dengan kemampuannya
profesionalisme dan kewibawaannya yang ketara
melambangkan kehadirannya di sini bukan sia-sia
dia insan terpilih untuk menjadi tunggak
bagi tampuk pemerintahan di sini
namun kini
aku risau dengan sikapnya
profesionalisme yang suatu ketika dulu membuat aku kagum
semakin lenyap dek keadaan masa
lenyap dek fitnah dusta
yang dilemparkan oleh sesiapa
aku bingung
aku risau
kerna melihat dia yang semakin tenggelam
sudah hilangkah keyakinannya kepada orang penting itu
yang lebih bijak menilai dan membuat keputusan
dunia ini amatlah luas
dan kehidupan ini amatlah panjang
janganlah kau tenggelam
wahai sahabat
berjuang.....
rasionalkan fikiran.....
kau orang hebat.....

Tuesday, March 31, 2009

rambu ramba

ish...skarang ni rase cam tak ckp 24 jam dalam sehari. byk betul xtvt nye.semalam, ari ni ngan esok aku ade exam.utk anda-anda di luar sane jgn ingat keje gomen ni senang ye.ade banyak obstacle yg nk dilalui n aku skang baru dalam phase 1.nk dapatkan pengesahan aku kene exam.ari tu aku dah pas kursus induksi.so skang ni aku nk lepaskan exam plak.wish me luck ye.so far sumer paper mcm ok(mcm ye...insyaAllah) tapi esok ni paper kewangan.itu sebabla gua tak jadi banker or pengurus hartanah ye.kerana amat lembab klu bab nk mengikut fakta ni.ermmm......harap-harap dptla menjawab esok neh.
ok nk citer pasal weekend ari tu.mmg penuhla jadual makcik weekend rituh.ari sabtu pagi ade sukan (eleh saje je bagi menang sbb malas nk gi amik pingat tu.err....ada ka alasan gitew.heheheh)pastu berlari laju dgn menunggang kancil ke bakri, muar utk wedding photog ofis aku.org jowor so lauk2nya mmg walla.besh giler walaupun rase mcm mkn tgh sawah.lecak...ujan lebat.hai farid.....berderet la anak awak agaknye nih.
pastu mlm plak aku pegi majlis homecoming kat d'village resort.ya Allah serving kat situ mmg hancusla.terer lagi makcik kendarat kat umah.pinggan plak lagi cantik kedai pak man kat sempang tu.hai mgt hotel tu mmg nk save habis2 an.cane nk maju klu serve tak class langsung.
pastuh ari ahad plak aku pegi wedding staf n groupmate mase induksi.ade 4 perantin la kirenye.alkisahnye yg pompuan duer2 keje ngan utem.tapi yg adik beradik lelaki pompuan.so wat kire2 sendiri la eh.best gak wedding ni.meriah siap ade silat bagai.perantin pon cantik2.so far jarang kan nampak perantin yg x cantik.agaknye sbb mak andam skang mmg pandai manipulate muke org neh.cantik je sumer.....
petang balik aku terus pulun study and every day aku kene study la pas balik opis.xpela demi mase depan walaupun time tido aku dah tunggang langgang (tak boleh tau klu blh nk tido time same je ari2)
aku sebenany try nk upload gamba pasal lawatan org vietnam kat opis aku ni.menarik citer ni but since fail to upload photo aku pospone la citer pasal org vietnam.
nk bace buku.....aduhai.